Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Okamura tuneluje vlastní hnutí? Je to hnusná kampaň, zuří šéf SPD

Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura se ostře ohradil proti tvrzení, že by své hnutí tuneloval. SPD totiž zaplatila 7,4 miliónů korun na reklamní kampaň firmě, která není moc známá, ale osoby v ní zainteresované naopak jsou.

Z transparentního účtu SPD bylo 20. ledna tohoto roku postupně posláno 4 477 000,- Kč a 2 904 000,- Kč firmě PLAY NET a.s. První částka byla za mediální zastoupení a poradenství v oblasti PR a druhá platba za analytickou činnost. "Obě tyto platby šly mediální agentuře PLAY NET, která pro hnutí zajišťovala analýzyvoličského elektorátu, analýzu volební kampaně, médiaplány, strategické plánování kampaně a analýzy reakcí na změny vnímání voličů," konstatoval ve středu na svém facebookovém profilu Tomio Okamura.

"S touto agenturou nemám osobně nic společného. Jsou to služby, které si zajišťuje každá velká politická strana. A výsledky voleb ukázaly, že naše kampaň proběhla výborně," dodal předseda hnutí SPD s tím, že výdaje byly daleko nižší, než v případě jiných stran. O co tedy jde? Okamura si stěžuje, že jde "hnusnou novinářskou kampaň" proti SPD ze strany některých médií. 

MF Dnes zjistila, že firma PLAY NET vůbec není velký hráč na trhu. Částku, kterou navíc od hnutí SPD inkasovala, tedy celkem necelých 7,4 miliónů korun, je pro firmu pořádný balík, jelikož její příjmy za poslední tři roky dělají zhruba 1,3 miliónu korun. Co je na firmě tak zvláštního, třebaže je, jak Okamura správně podotýká, zveřejněna na transparentním účtu hnutí? Firmu dle zjištění vlastní Jan Fulín, jenž je majitelem agentury pro výzkum veřejného mínění SANEP.

Ve firmě PLAY NET se pracovníci odkazují na jednatele Radomíra Pekárka, jakožto jediného člena představenstva. Pekárek je redaktorem alternativních zpravodajských serverů a v nyní je šéfredaktor prvnizpravy.cz, tedy webu, jehož spoluvlastníkem je zmíněný Fulín. Podle MF DNES jsou Pekárek a Fulín také zakládající členové TV Barrandov, která nepatří mezi Okamurou nenáviděná média. Agentura SANEP několikrát žalovala další agentury kvůli jejich kritice, že postupy firmy SANEP nejsou založeny na uznávaných standardech kvality. U soudů však firma opakovaně boj prohrála.   

Témata:  Tomio Okamura peníze Svoboda a přímá demokracie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy