Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ANO porušilo koaliční smlouvu? Foltýnek taková slova odmítá

Jaroslav Faltýnek /ANO/
Jaroslav Faltýnek /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Poslanecká sněmovna nepřijala protikuřácký zákon, načež ČSSD a lidovci přišli s obviněním, že ANO porušilo koaliční smlouvu. Taková slova místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek odmítá.

Sněmovna neschválila zákon, byť v dřívějším dílčím hlasování odmítla navrhovaný úplný zákaz kouření v restauracích. Normu, která měla omezit taky prodej a podávání alkoholu, podpořilo v závěrečném hlasování 80 ze 175 přítomných poslanců.

"Hnutí ANO nepovažuje postoj, který jsme zaujali za porušení koaliční smlouvy," řekl Faltýnek. Původní vládní návrh, byl podle něj dobrý, pozměňovacími návrhy se z něj však vytratila jeho protikuřácká podstata. Norma, o níž dnes poslanci hlasovali, tak neměla s původní předlohou mnoho společného. Faltýnek o ní mluvil jako o "takzvaném vládním návrhu".

Poslanec Vyzula, který je zároveň onkologem, rozhořčeně dodal, že zákon byl změněn na vysloveně prokuřácký. "Ministr zdravotnictví (Svatopluk Němeček) se chová jako ministr tabákového průmyslu," uvedl Vyzula.

Za největší problém považuje poslanec změnu, kterou navrhl poslanec ODS Marek Benda. Díky ní by mohly v restauracích vznikat kuřárny. "To je absurdní! Kategoricky to odmítám," prohlásil o této "Bendově fintě" Vyzula.

Hnutí ANO se chce vrátit k dva roky starému návrhu vlastního poslance Radka Vondráčka. Je mnohem úspornější než zákon, který předložila vláda. "V podstatě říká, že kde se vaří, tam se nekouří," shrnul jeho podstatu Faltýnek. Lidovci už oznámili, že tento návrh zákona nepodpoří z principu kvůli tomu, že ANO dnes nehlasovalo s koalicí.

Témata:  Jaroslav Faltýnek kouření koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL

Aktuálně se děje

18. května 2024 18:43

Meteorologové se zabývají podezřením na tornádo na Ústecku

Na Ústecku se v sobotu odpoledne možná vyskytlo tornádo, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Podle meteorologů šlo případně o velmi slabé tornádo. Škody hlášeny nejsou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy