reklama

Státní zástupce viní olympijského vítěze z Nagana z podvodu, hrozí mu až deset let vězení. Čechmánek jakýkoliv podvodný úmysl odmítá.

Celkem 2,7 milionu korun prý půjčil Čechmánkovi jeho dlouholetý kamarád ze Zlína. "Říkal mi, že potřebuje peníze na podnikání, na ten pivovar a podobně. Známe se léta, od mládí, tak jsem mu půjčil peníze. Necítím se podveden. Spousta lidí podniká, někde jim něco nevyjde," uvedl muž. Svou pohledávku údajně poté za zhruba třetinovou částku prodal.

Další ze svědků uvedl, že Čechmánkovi průběžně platil zálohy na výstavby bytů v Holešově, o které měl zájem. Zpočátku mu prý bývalý hokejista zálohy proplácel, později však byly platby pozastaveny. Přišel tak o více než 800.000 korun. "Připojili jsme se se svou pohledávkou do insolvence. Pohledávku jsme prodali, dostali jsme dvě třetiny částky, kterou jsme zaplatili na zálohách," uvedl muž. Dodal, že Čechmánka se v mezidobí pokoušel kontaktovat e-mailem a telefonem, avšak bez úspěchu.

Neuhrazené faktury ve výši 400.000 korun zmínil u soudu zástupce firmy, která pro Čechmánka dodávala elektroinstalaci. Jiná firma pro bývalého hokejistu zajišťovala gastrovybavení, z nasmlouvaných 1,25 milionu jí však údajně zaplatil pouze milion. Také její majitel později svou pohledávku prodal. "Každý se někdy dostane do špatné situace. Já jsem 90 procent své pohledávky dostal. Těch 10 procent, to je v dnešním podnikání běžné," uvedl muž.

Před soudem dnes vypovídal i bývalý Čechmánkův právní zástupce Petr Bernátek. Sháněl pro něj investory, pomáhal mu s věřiteli. Za minipivovar, který byl později vydražen za 7,8 milionu Kč, byli podle něj Čechmánkovi připraveni investoři zaplatit kolem 30 milionů korun. Pivovar byl podle Bernátka ziskový. "Zisk po odečtení všech nákladů byl na jednom půllitru deset korun. Roční výnos pivovaru by byl minimálně pět milionů korun," uvedl Bernátek.

Zvažovaný prodej podle něj zastavila insolvence, do které se Čechmánek dostal na konci roku 2013. Později byl na jeho majetek vyhlášen konkurz, někdejší hokejista proto nemohl volně nakládat se svým majetkem. "Pan Čechmánek udělal jednu jedinou chybu. Nechal se obklopit lidmi, kteří ho vmanipulovali do projektů, které nevydělávaly. Jel jenom pivovar," řekl Bernátek.