Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chladnokrevná bestie? Matka Terezy H. promluvila. Prozradila, proč jde její dceři o život

Tereza H. zadržená v Pákistánu
Tereza H. zadržená v Pákistánu
Foto: Facebook

Praha - Od zadržení Češky Terezy H. v Pákistánu uplynul už více než měsíc. Na mezinárodním letišti v Láhauru u ní 10. ledna celníci objevili devět kilogramů heroinu. Pákistánský soud jí od té doby několikrát prodloužil vazbu. Podle Tereziny matky na tom dívka není příliš dobře.

„I nadále platí, že vyšetřování prozatím ukončeno nebylo a pokračuje," informovala ve čtvrtek mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová. Termín soudu, který by měl posuzovat vinu, případně stanovovat výši trestu, do ukončení vyšetřování stanoven nebude. U dnešního stání byl přítomen český honorární konzul, který sleduje dodržování mezinárodních standardů.

Tato informace ale Terezinu rodinu jistě nepotěší. Matka zadržené Češky Táňa varuje, že je Tereza kvůli zdravotním problémům zřejmě ve velkém nebezpečí. „Vůbec nechápu tu krutost, s jakou lidé reagují na různých stránkách. Popisují ji jako chladnokrevnou bestii, přitom Terku vůbec neznají,“ zoufá si paní Táňa.

V rozhovoru pro Reflex matka Terezy přiznala, že o cestách svojí dcery do Pákistánu věděla. Nebyla z toho prý nadšená, zároveň je ale přesvědčena, že si tam Tereza jezdila jen přivydělávat focením. Trvá na tom, že devět kilogramů heroinu jí někdo podstrčil. „Potvrzuje to víceméně i tím, že okamžitě začala spolupracovat,“ vysvětluje matka zadržené dívky.

Terezin právník právník Čaudhrí Džavád Zafar už dříve pro Blesk uvedl, že Tereza je v cele s dalšími 15 až 20 ženami. Na stravu si nestěžuje, vadí jí ale, že musí vstávat už v pět hodin ráno.„Na stravu si nestěžovala, říkala jen, že obsahuje hodně chleba, takže asi kvůli tomu ztloustne," prozradil právník.

Jenže právě strava může představovat velký problém. A přestože se Češi bavili nad Tereziným „problémem“ s pečivem a tloustnutím, podle paní Táni může jít Tereze o život.

„Terezka prodělala v sedmnácti letech operaci, kdy jí vzali preventivně slepé střevo. Žádná jiná příčina bolesti nebyla nalezena. Dva roky nato absolvovala další operaci, při které jí odebrali kus střeva,“ vysvětluje.

Už před zadržením v Pákistánu se podle ní Tereza nestravovala právě nejlépe, a proto ji často trápily bolesti žaludku. Pokud se ve vězení teď stravuje ještě hůř, reálně prý hrozí, že se tyto zdravotní problémy budou zhoršovat.

Témata:  Tereza H. zadržená v Pákistánu drogy Pákistán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy