reklama

Zimola dostal podle oficiálních výsledků v prvním kole od delegátů 179 hlasů, Hamáčkovi dalo hlas 155 z nich. Úřadující šéf strany Milan Chovanec dostal 116 hlasů. "Trochu jsem to čekal, že to bude těsně druhé, nebo třetí místo," podotkl Chovanec.

Podle Hamáčka delegáti při volbě hodně dali na projevy kandidátů. "Měl jsem reakce, že Jiří Zimola měl projev, který zaujal, na svůj projev jsem měl také veskrze pozitivní reakce," řekl ČTK Hamáček. Chovanec, který skončil třetí a do boje o předsedu nepostoupil, si podle Hamáčka s sebou nesl zátěž jako úřadující místopředseda. "Ta nálada tady byla vůči bývalému vedení kritická," řekl Hamáček.

"Dopředu se dostali dva silní kandidáti, moje role tím končí, já na místopředsedu kandidovat nebudu. Budu držet palce, aby ten, kdo bude zvolen, aby se situace zlepšila," zhodnotil Chovanec. Před druhým kolem nepodpořil žádného z kandidátů, byť připustil, že ví jasně, kterému z nich dá svůj hlas.

Míní, že u delegátů mu uškodilo, že byl nejméně novou tváří a byl nejvýrazněji spojen s dosavadním vedením. "Novému předsedovi nebudu házet klacky pod nohy, zakládat nějaké platformy. Budu s ním spolupracovat," uvedl. Chystá se na roli řadového poslance ČSSD, ve Sněmovně se chce bývalý ministr vnitra soustředit na bezpečnostní témata.