Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Horký adept na Oscara míří do českých kin. Kritici jej milují

filmy
filmy
Foto: Pixabay

Praha - Tento týden se do českých kin dostane snímek The Florida Project. Hraje v něm Willem Dafoe, držitel Křišťálového glóbu z karlovarského festivalu z roku 2016, který za svůj herecký výkon ve vedlejší roli získal nominaci na Oscara.

Lidský a originální příběh od současné hvězdy americké indie scény, režiséra Seana Bakera zavede diváky do kouzelného království plného svobody, lumpáren a kopečků zmrzliny.

Podle deníku Chicago Tribune "Dafoe ještě nikdy nehrál lépe", navíc výkony dětí i neherců označil za "naprosto odzbrojující". Snímek se do českých kin dostane zásluhou společného distribučního labelu MFF Karlovy Vary, společnosti Aerofilms a České televize.

"Jsme rádi, že jako první letošní titul představíme divákům originální, zábavný a velmi emotivní snímek The Florida Project. Přesně splňuje to, co jsme si pro tento výběr předsevzali. Je příjemným bonusem, že jednu z rolí vytváří držitel Ceny za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii z karlovarského festivalu Willem Dafoe. Nominace na Oscara, kterou právě za The Florida Project získal, jen potvrzuje jeho herecké kvality. Uvidíme ho ve zcela jiné poloze a věřím, že diváci ocení i jeho schopnost přirozené spolupráce s neherci," komentoval to prezident karlovarského festivalu Jiří Bartoška.

Nedaleko Disneylandu na Floridě stojí řada kdysi populárních pestrobarevných motelů. Okouzlující šestiletá Moonee a její kamarádi, kteří si užívají léta, bydlí v jednom z nich. Radost ze svobody, potulování a neodolatelných kopečků zmrzliny nemá nudný a složitý svět dospělých šanci ohrozit. Co na tom, že její 22letá máma každý týden divoce shání peníze na činži a pozdními platbami dráždí starostlivého správce Bobbyho. Je na čase seznámit se s novou sousedkou a naplánovat pár dalších lumpáren. Režisér Sean Baker přichází s neobyčejně silným snímkem, který se stal miláčkem kritiků i diváků ihned od svého uvedení na festivalu v Cannes.

Témata:  filmy Jiří Bartoška kultura

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy