Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza s exšéfem CzechInvestu se projedná znovu

Soud, ilustrační fotografie
Soud, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Soud podle všeho zruší rozsudek na exšéfem agentury CzechInvest Miroslavem Křížkem, ten dostal podmínku na rok a půl za vypracování personálního auditu, který se nikdy neměl uskutečnit. Další obžalovaný v kauze je Zdeněk Hurský, ten měl audit vytvářet, od soudu si odnesl roční podmínku

Policie se případem zabývala od srpna 2012, kdy prohledávala kanceláře agentury v Praze. Detektivové tehdy personální audit nenašli, a tak usoudili, že zakázka posloužila jen k vyvedení peněz z agentury. Křížek podle spisu audit objednal u svého známého Hurského, který se však takovým poradenstvím nezabývá.

Oba muži čelili obžalobě pro podvod, za který hrozí až osm let vězení. Soud však později právní kvalifikaci přehodnotil. Křížek dostal trest za porušení svých povinností, přičemž byl ve vedoucí pozici na úřadu. Hurského potrestal za spolupodílnictví. Oba muži vinu odmítají.

Křížka do čela CzechInvestu jmenoval v září 2010 tehdejší ministr průmyslu Martin Kocourek (ODS). Křížek stál v čele agentury do srpna 2012, kdy byl odvolán tehdejším ministrem průmyslu Martinem Kubou (ODS) v souvislosti s pochybením v jiné zakázce. CzechInvest má na starosti lákání zahraničních investorů do Česka či pomoc českým firmám při hledání partnerů v cizině.

Témata:  Czechinvest soudy

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy