Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

STAN a ANO našli programovou shodu. Zraky se opět upírají na Babiše

4. celostátní sněm hnutí ANO
4. celostátní sněm hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) našlo s hnutím ANO jisté programové shody. Trvá ale nepřekročitelná podmínka Starostů pro případnou podporu vlády, že v kabinetu nebude žádná trestně stíhaná osoba. Podle Jaroslava Faltýnka (ANO) hnutí trvá na tom, že jeho jediný kandidát na premiéra je trestně stíhaný předseda ANO Andrej Babiš.

Předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský dnes po jednání s ANO uvedl, že Starostové si stanovili tři nepřekročitelné podmínky, za kterých by mohl jejich šestičlenný poslanecký klub vládu podpořit. "Je to prozápadní směřování (země), neopírat se o extremisty ani v Poslanecké sněmovně, ani ve vládě a aby ve vládě nebyla trestně stíhaná osoba," řekl. Farský také podotkl, že ANO trvá na Babišovi jako na jediném kandidátovi na premiéra i za cenu toho, že by se vláda musela opírat o podporu extremistických stran.

Šéf poslanců STAN upozornil, že podmínka neúčasti trestně stíhaných ve vládě není namířena osobně proti Babišovi, ale je vedena obavou z možných zásahů vlády do policie a státního zastupitelství, které se trestním řízením zabývají. Podle Farského navíc nelze mluvit o nesmyslných požadavcích. "Na západ od nás se odstupuje za to, když někdo zalže v médiích nebo opíše kousek své odborné práce. My tím, že by ve vládě byla trestně stíhaná osoba, se dostáváme někam na východ, a to je podle mě špatně," řekl.

Farský také řekl, že s hnutím ANO našli jisté shody v programové oblasti. Chtějí spolupracovat při zvyšování platů ve školství, při prosazování insolvenčního zákona nebo v řešení situace s nedostatkem bytů. Shodují se také na pevném zakotvení Česka v Evropské unii a v NATO. Faltýnek shodu v těchto oblastech potvrdil.

Podle Farského obě hnutí také nesouhlasí s návrhem zákona o referendu, jak ho předložila SPD, vadí jim zejména možnost hlasování o vystoupení z EU. Šéf poslanců STAN uvedl, že mu zástupci ANO sdělili, že navrhnou vrácení zákona navrhovatelům k přepracování.

Faltýnek upozornil, že rozhodnutí padne až na úterním jednání poslaneckého klubu. Skeptický pohled na zákon a zejména na možnost hlasovat o odchodu z EU ale potvrdil. "Máme obavu z toho, že kdyby tento návrh zákona pokračoval dál v legislativním procesu, tak v té formě, jak je dnes položen na stole, tak zejména média to budou prezentovat tak, že je tady snaha vůbec připustit diskusi o možnosti hlasovat a udělat referendum o vystoupení z Evropské unie. S tím my máme zcela zásadní problém, a proto se budeme snažit hledat takové řešení, aby k této situaci nedošlo," řekl.

Témata:  Starostové a nezávislí Hnutí ANO Jan Farský

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy