Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kostel v Gutech lehl popelem. Šlo o žhářství, žaloba na tři mladíky má být v březnu

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Třinec - Obžaloba kvůli zapálení kostela v Gutech na Třinecku by mohla být podána už v první polovině března. Tři obžalovaní mladíci se nyní seznamují s policejním spisem. Požár způsobil na mobiliáři církevní památky škodu téměř 6,7 milionu korun. Škoda na budově kostela byla vyčíslena na 14 milionů.

"Seznamování se spisem začalo tento týden. Jakmile skončí, dostanu spis a ve věci rozhodnu," řekl dozorující státní zástupce Josef Šuhaj. Dodal, že případná obžaloba by mohla být k soudu podána v první polovině března. Znalecké posudky potvrdily, že dřevěný kostel ze 16. století byl skutečně zapálen úmyslně.

Kostel, který byl národní kulturní památkou, shořel loni v srpnu. Kriminalisté krátce po požáru obvinili tři osmnáctileté mladíky z Ostravska a Frýdecko-Místecka. Minimálně jeden chtěl ve žhářských útocích pokračovat a měl už vybraný další objekt. Vazebně je stíhán jeden obviněný, trestní stíhání dvou dalších obviněných je vedeno na svobodě. Obviněni byli z obecného ohrožení, ve vězení mohou v případě odsouzení strávit až 15 let.

Na místě shořelého kostela vznikne věrná replika, její stavbu by z velké části měla zaplatit pojistka. Náklady spojené s mobiliářem by měla hradit sbírka vyhlášená radnicí v Třinci. Dosud se na speciálním kontě sešlo více než 3,2 milionu korun. Nový kostelík by měl být postaven na jaře 2019.

Témata:  soudy

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy