Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi dnes uctili památku sebeupálení Jana Zajíce

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Přibližně tři desítky lidí dnes na Václavském náměstí v Praze uctily památku studenta Jana Zajíce, který se 25. února 1969 upálil s úmyslem vyburcovat veřejnost k odporu proti postupující normalizaci.

Podle pořadatelů byla i dnešní akce namířena proti apatii a zapomínání. Poblíž místa, kde se Zajíc po vzoru Jana Palacha před 49 lety upálil, proto umístili alespoň dočasnou pamětní tabuli.

Pořadatel Pepíno Maraczi nazval dnešní akci smuteční vigilií. "Občanské sdružení Národ pohasl připravuje památník Janu Palachovi a mně připadá, že Jan Zajíc je trochu upozaděný a nikdo si na něho nevzpomene. Myslím si, že si zaslouží vzpomínku, protože položil život stejně jako Jan Palach. Je to vlastně akce proti apatii a zapomínání," řekl ČTK Maraczi.

Čin, který Zajíc provedl v průchodu poblíž tehdejších kin Letka a Čas, nepřipomíná žádná pamětní deska. Pořadatelé dnešní vzpomínky tam dnes dočasně umístili pamětní tabuli s fotografiemi a básní, kterou Zajíc věnoval Palachovi a ve které ho označil za "víc než Prométhea", tedy postavu z řecké mytologie, která přinesla lidem oheň.

Osmnáctiletý Zajíc spáchal sebevraždu v den 21. výročí komunistického puče v únoru 1948. Byl zklamán pokračující normalizací i tím, že Palachova oběť neměla za následek dlouhodobější reakci ve společnosti. Státní bezpečnost zabránila tomu, aby byl Zajíc pohřben v Praze, protože se obávala dalších demonstrací, podobně jako v případě Palacha. Jeho ostatky byly převezeny do rodného Vítkova, kde byl 2. března 1969 pohřben.

Témata:  Jan Zajíc Češi

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy