Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řidič vybrzdil bývalého hokejistu Ujčíka, soud mu napařil podmínku a zákaz řízení

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Vyškov - Okresní soud ve Vyškově dnes řešil případ, kdy řidič takzvaně vybrzdil jiný vůz, který řídil bývalý hokejový reprezentant Viktor Ujčík. Obžalovaný Viktor Gajda odešel s podmínkou a zákazem řízení. Obě strany sporu si nechaly lhůtu pro možnost odvolání.

Nebezpečná situace se odehrála na silnici první třídy u Brankovic na Vyškovsku loni v únoru. Gajda (40) podle obžaloby nejprve bránil předjetí vozu, který řídil Ujčík, tím, že opakovaně zrychloval. Když Gajda vůz následně dojel a začal ho předjíždět, strhl volat doprava. "Poté vůz poškozeného opakovaně vybržďoval, až ho donutil zastavit," uvedl státní zástupce Radek Hůlka.

"Je to mimořádně agresivní jednání," uvedl v odůvodnění rozsudku samosoudce Karel Menšík. Doplnil, že obžalovaný se stylizuje do osoby, která dohlíží na dodržování dopravních pravidel, což mu nepřísluší.

Gajda ve voze jel se svým synem (19), po zastavení podle žalobce vystoupili z vozu, jeden z nich možná v ruce držel tyč. Ujčík na ně proto vytáhl legálně drženou pistoli a donutil je usednout zpět do vozu. I s ním cestoval ve voze spolujezdec.

Soud Gajdovi uložil za poškození cizí věci ve stadiu pokusu trest 20 měsíců vězení podmíněně odložených na tři roky a zákaz řízení na 2,5 roku. Jde o souhrnný trest, soud jej před nedávnem potrestal za ublížení na zdraví ve stadiu pokusu a výtržnictví. Gajda po vynesení rozsudku dostal také 5000 Kč pokutu za nedůstojné chování v jednací síni.

"Já se necítím být vinný. Nemám co skrývat, oni nemluvili pravdu a já mám být odsouzený," uvedl ve své závěrečné řeči obžalovaný. Podle něj byl agresorem Ujčík, a to i z toho důvodu, že řídil mnohem silnější vůz.

Témata:  soudy silnice

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy