Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je ve hře původní vládní koalice? ANO chystá vnitrostranický průzkum

4. celostátní sněm hnutí ANO
4. celostátní sněm hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Hnutí ANO uspořádá vnitrostranický průzkum k vyjednávání o vládě. Premiér v demisi Andrej Babiš minulý týden po jednání s ČSSD řekl, že "jedinou variantou na stole" je kabinet hnutí ANO a ČSSD s podporou KSČM. Dotazník ale zmiňuje ještě další tři varianty.

Dotazník zmiňuje menšinovou vládu ANO s podporou/tolerancí SPD a KSČM, menšinovou vládu ANO s podporou/tolerancí ČSSD a KSČM a také koaliční vládu ANO, ČSSD a KDU-ČSL (s jiným premiérem než Andrej Babiš). Sám Babiš několikrát řekl, že preferuje menšinovou vládu.

Sociální demokraté mají o vstupu do vlády podle vyjednaných podmínek rozhodnout v závazném referendu. Další jednání s ANO jsou naplánována na středu. Sejít by se měly i špičky hnutí ANO a KSČM.

Členové hnutí se mají vyjádřit také k tomu, zda souhlasí s uzákoněním obecného referenda v ČR bez možnosti hlasování o mezinárodních smlouvách (vystoupení z EU/NATO).

"Zeptáme se našich členů na jejich názor na vyjednávání o vládě. Já je budu informovat dopisem o všech jednáních, která proběhly, a současně je poprosíme, aby nám řekli, kterou variantu vlastně té potenciální vládní spolupráce naši členové, kterých je zhruba 3000, tak jakou variantu preferují," řekl dnes místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek.

Témata:  Hnutí ANO Jaroslav Faltýnek vláda

Aktuálně se děje

7. května 2024 12:10

Putin složil přísahu a stal se ruským prezidentem na dalších šest let

Jednasedmdesátiletý ruský prezident Vladimir Putin se v úterý v Kremlu oficiálně ujal dalšího šestiletého mandátu po březnovém vítězství ve volbách hlavy státu. O složení přísahy informoval předseda ruského ústavního soudu Valerij Zorkin.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy