Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč se zřítila střecha v hale v České Třebové? Tady je první posudek

Zřícení střechy sportovní haly v České Třebové
Zřícení střechy sportovní haly v České Třebové
Foto: Reprofoto YouTube

Ústí nad Orlicí - Soud druhým dnem projednává případ pádu střechy sportovní haly v České Třebové. Podle znalce Jana Chaloupského bylo prvotní příčinou neštěstí přerušení spodního pasu střešních vazníků.

Střecha se zřítila loni 14. ledna krátce po kolaudaci při florbalovém zápase, všech asi 80 lidí stačilo utéct. Statika, který navrhl a propočítal vazníky střechy, a dalšího muže, který statický návrh kontroloval, obžaloba viní z obecného ohrožení z nedbalosti.

Znalec shledal v projektu i ve skutečném provedení střechy i další chyby. Ty však samy o sobě zřícení konstrukce nezpůsobily. Podle znalce se jako první zhroutil vazník číslo dvě z celkových 13, na němž byl zavěšen basketbalový koš, což způsobilo vyšší zatížení konstrukce. Další vazníky se pak zřítily dominovým efektem.

V projektové dokumentaci střechy jsou některé nejasnosti. Statik Pavel Škorpil tvrdí, že spodní pas navrhl v jednom kusu, na výkresu skutečně není přerušen čarou. Zároveň ale popisy jednotlivých dílů navozují dojem, že spodní pas měl být vyroben ze dvou částí. Potvrdila to v pondělí svědkyně, která se na projektu střechy podílela. Podle ní Škorpil o rozdělení spodního pasu věděl a souhlasil s ním. Proti dokumentaci se zřejmě lišilo v některých detailech i skutečné provedení stavby.

"Posudek znalce je ke mně dost krutý. Konstrukce byla navržena odvážně, ale správně," řekl dnes Škorpil.

Druhý obžalovaný Jiří Khol před soudem nevystoupil, vypovídat odmítl i v přípravném řízení na policii. Obžalovaným hrozí dva roky až osm let vězení.

Témata:  soudy zřícení střechy sportovní haly v České Třebové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy