Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zadržený ruský hacker Nikulin nemá nárok na český azyl

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Praha - Rus Jevgenij Nikulin, o jehož vydání usilují USA i Rusko, nemá nárok na humanitární azyl v ČR. Potvrdil to dnes pražský městský soud, který přímo v pankrácké věznici zamítl mužovu žalobu na nezákonnost rozhodnutí českého ministerstva vnitra.

Rozsudek je pravomocný, Nikulin se proti němu může bránit kasační stížností u Nejvyššího správního soudu.

"Bezprostřední a jedinou pohnutkou k podání žádosti (o azyl) byla snaha nebýt vydán. Jiný cíl jednání žalobce (Nikulina) dle názoru soudu vysledovat nelze," uvedla soudkyně Dana Černá. Nikulinův postup tak byl podle ní účelový a vnitro svým rozhodnutím nepochybilo.

Nikulina zadržela česká policie předloni v říjnu v Praze na základě amerického zatykače. Od té doby je ve vazbě na Pankráci. Spojené státy muže viní z hackerských útoků mimo jiné na sociální síť LinkedIn. Rusko požaduje jeho vydání kvůli dřívější internetové krádeži. Žádost o azyl podal Nikulin koncem loňského roku, tedy 14 měsíců po svém zadržení a až poté, co české soudy posvětily jeho vydání do USA i Ruska. Vnitro azylovou žádost v lednu zamítlo jako zjevně nedůvodnou.

Soudkyně dala ministerstvu za pravdu mimo jiné v tom, že cizinec mohl o udělení mezinárodní ochrany usilovat mnohem dříve. "To, že mu hrozí vydání, nepochybně věděl už od okamžiku, kdy byl zadržen," podotkla.

Témata:  soudy Jevgenij Nikulin hacker

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy