Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

První jarní den se blíží, Česku ale stále vládne zima

mráz
mráz
Foto: Pixabay

Praha - Mrazivé teplotní rekordy dnes padly na 35 ze 146 stanic, které měří alespoň 30 let. Nejnižší teplotu zaznamenali na Labské boudě v Krkonoších (minus 15,9 stupně Celsia). Dosavadní minimum z roku 1997 na této horské stanici v nadmořské výšce 1315 metrů bylo minus 13,6 stupně. Rekordy padaly ale také ve velkých městech a níže položených místech.

S víkendem se do Česka dostal arktický vzduch, začalo sněžit a mrzne i přes den. Silný vítr navíc snižuje takzvanou pocitovou teplotu hluboko pod bod mrazu. 

"Ranní nejnižší teploty při zemském povrchu se nejčastěji pohybovaly mezi minus šesti až minus deseti stupňů Celsia, v závětří, při převládajícím severovýchodním větru, lokálně klesala i níže k hodnotám kolem minus 12 stupňů. Naměřený republikový průměr činil minus 7,9 stupně Celsia," uvedli dnes meteorologové.

Kvůli výraznému ochlazení krátce před příchodem kalendářního jara proto připisovali rekordní statistiky na 35 místech. Vedle Labské boudy hlásí překonání dosavadních minimálních teplot například stanice Jeseník, Rokytnice v Orlických Horách, Ostrava-Poruba, brněnské Žabovřesky i pražská Libuš.

Také v noci na pondělí a v pondělí ráno má mrznout, v místech se slabším větrem a delším vyjasněním mohou teploty spadnout až k minus 13 stupňům.

Předpověď na pondělí (00-24):V noci oblačno až polojasno, na severovýchodě a jihozápadě až zataženo a ojediněle slabé sněžení. Přes den oblačno až zataženo, místy přechodně i polojasno. Ojediněle sněhové přeháňky.

Nejnižší noční teploty -7 až -11 °C, při slabším větru a sněhové pokrývce ojediněle kolem -13 °C. Nejvyšší denní teploty -4 až 0 °C, na jihovýchodě Moravy až +1 °C, v 1000 m na horách kolem -9.

Mírný severovýchodní vítr 2 až 6 m/s. Na Moravě místy čerstvý vítr4 až 9 m/s s nárazy kolem 15 m/s, na horách kolem 20 m/s (70 km/h). Na horách místy tvorba sněhových jazyků. K večeru bude vítr slábnout a měnit se na severní.

Předpověď na úterý (00-24):Oblačno až zataženo, přechodně místy polojasno. Místy slabé sněžení. Nejnižší noční teploty -4 až -8 °C, na severozápadě kolem -10 °C. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 2 až 6 m/s.

Témata:  počasí teplotní rekordy mráz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy