reklama

Na slova, že nervově paralytické látky typu novičok mají ve výzkumu v ČR významné místo, nechtěl však konkrétně reagovat. Podstatné podle něj je to, že nejvyšší představitelé Česka razantně odmítli už původní tvrzení o spojitosti novičoku s ČR.

"Nejsem typ člověka, který by se ureagoval na všechny výroky. Není to banální výrok, ale to podstatné je, že jsme to na úrovni premiéra i mojí striktně odmítli," uvedl. Moskva dříve uvedla Česko mezi zeměmi možného původu látky, která byla využita při otravě ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v Británii.

Mluvčí Marija Zacharovová dnes v komentáři ke kauze uvedla, že Severoatlantická aliance využívá potenciál českého chemického průmyslu a české poznatky v oblasti protichemické obrany. "Prahu nikdo z ničeho neobviňoval a neobviňuje," prohlásila Zacharovová. V médiích včetně českých je ale podle ní mnoho textů potvrzujících potenciál českých chemických výzkumů.

Zeman v pondělí pověřil pátráním po možné výrobě či skladování novičoku v ČR Bezpečnostní informační službu. Podle Stropnického to dopisem oznámil premiérovi. "Je to v pořádku. Ne protože já nebo premiér bychom pochybovali, ale abychom měli dvousetprocentní jistotu, že to nařčení neodpovídá skutečnosti," uvedl Stropnický. Každý podle něj ví, že česká armáda se na chemický výzkum specializuje.