Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pracující vězni dostanou vyšší odměny, musí si ale také povinně více spořit

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Praha - Dnešním dnem nabývá účinnosti vládní nařízení, které stanovuje vyšší odměny pro pracující vězně. Opatření má snížit zadluženost vězňů, která je jedním z hlavních faktorů recidivy. Naposledy se trestancům odměny zvyšovaly v roce 2000.

Pracující vězni pobírají odměnu v závislosti na tom, jak je jejich činnost odborně náročná. Dosud se dělili na tři skupiny, kde nekvalifikovaní pracovníci brali 4500 korun měsíčně, vyučení dostávali 6750 korun a těm, kteří samostatně vykonávají práce vyžadující vyšší než úplné střední odborné vzdělání, náleželo 9000 korun. K těmto základním složkám se přičítají příplatky za přesčasy, za svátky, za práci v noci a za ztížené pracovní prostředí.

Nově bude první skupině přináležet odměna 5500 korun, druhá bude brát 8250 korun a třetí 11.000 korun. Mimo vznikla čtvrtá skupina pro vysokoškolsky vzdělané vězně, kteří budou za činnost například pedagoga, projektanta nebo fyzioterapeuta mít 13.750 korun.

Po zvýšení odměn si ale musí vězni zároveň více spořit než dříve. Důvodem je, aby si odsouzený vytvořil určitou finanční rezervu na dobu po propuštění z vězení.

Témata:  věznice platy Ministerstvo spravedlnosti ČR

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy