reklama

Spolek Šalamoun, který se snaží dokázat nevinu Petra Kramného, se zabýval otázkou chybějících žaludků Moniky a Klárky. V dokumentu "Vrah Petr Kramný?" například uvádí, že pitva obou těl byla provedena do 24 hodin od nálezu těl. 

"Když je prohlédli a bylo to u nás na pitevně, tak zjistili, že u nich došlo k totální destrukci žaludku, a to z důvodu množství jedu, který se do žaludku obou zemřelých dostal," cituje spolek ředitele hurghádské nemocnice Hosáma ad-Dín Hasana Abda.

To už ale čeští lékaři potvrdit nemohli, těla Moniky a Klárky totiž do vlasti dorazila bez žaludků. K dispozici tak mají pouze pitevní zprávu z Egypta.

A co se v ní uvádí? Podle spolku poměrně záhadná věc. Na žaludku Moniky totiž byla nalezena tmavá skvrna s narušenou sliznicí. Stejně na tom byl i žaludek Klárky, obsahoval ale navíc blíže neurčitou tmavou tekutinu.

"Pitvající lékař MUDr. Walid Nagi, který jediný žaludky viděl, nebyl v České republice k vysvětlení nálezů na žaludcích nikdy vyslechnut," podotkl spolek a upozornil, že při smrtelném zranění elektrickým proudem by se tyto skvrny na žaludku objevovat neměly.

Petr Kramný byl před dvěma lety odsouzen na 28 let vězení za vraždu své manželky Moniky a dcery Klárky. Ženy měl zabít během dovolené v Egyptě zásahem elektrickým proudem.

Kramný ale od začátku tvrdí, že je nevinný, čemuž soud na základě obžaloby neuvěřil. Teď se ale mince otáčí a policie a státní zástupci začínají prošetřovat znalce, kteří svědčili proti Kramnému.

Už před Vánoci prý státní zástupce Vít Legerský uznal, že posudky hovořící ve prospěch Petra Kramného by mohly vést k obnově procesu. Policie ale nyní prošetřuje na popud spolku Šalamoun jednu skupinu znalců, u níž je podezření ze spáchání trestného činu. Druhou skupinu prověřují policisté z Brna.

Místopředseda spolku Šalamoun Václav Peričevič Blesku sdělil, že podle předního českého odborníka na myokard prof. I. Š. CSc. se žádné stopy elektrického proudu na srdcích Moniky a Kláry Kramných vůbec nenacházejí. Spolek proto podal podnět pro "podezření ze spáchání trestného činu nepravdivého či hrubě zkresleného znaleckého posudku na znalce Nemocnice České Budějovice a.s. MUDr. Františka Vorla, MUDr. Zdeňka Šenkýře a MUDr. Evu Tomáškovou."

Spolek Šalamoun provedl celou řadu konzultací s uznávanými a zkušenými odborníky nejen v České republice, ale i napříč Evropou. „K dnešnímu dni existuje celkem 9 závěrů v odvětví soudního lékařství, kdy 7 z nich příčinu smrti, tedy vraždu elektrickým proudem, vylučuje. I hokejovou matematikou se jedná o naprosto jednoznačný zápas,“ uvedl spolek už dříve.