Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Náhrada za Čubu? Na Zlínsku se bude volit do senátu, zájem má devět kandidátů

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Zlín – Zlínsko čekají 18. a 19. května doplňovací volby do Senátu. O uvolněné křeslo má zájem devět lidí. Vyplývá to z počtu podaných kandidátních listin, které strany a hnutí musely odevzdat na zlínský magistrát do dnešních 16:00, informoval vedoucí odboru kanceláře zlínského primátora Tomáš Lang. 

Místo v Senátu se uvolnilo po letošní rezignaci dosavadního senátora Františka Čuby (SPO). Nový senátor bude zvolen jen do konce Čubova šestiletého mandátu, tedy do podzimu 2020. „K dnešním 16:00 bylo podáno devět přihlášek k registraci pro doplňující volby do Senátu v senátním obvodu 78 Zlín," uvedl Lang. Zprávu k doplňujícím senátním volbám se seznamem kandidujících subjektů bude magistrát vydávat v úterý.

Seznam svých kandidátů zveřejnily strany a hnutí již před lhůtou pro podání kandidátních listin. Kandidátem Starostů a nezávislých je zlínský primátor Miroslav Adámek (STAN). Ten má také podporu ODS a TOP 09, které vlastní kandidáty nepostaví.

ANO do doplňovacích senátních voleb nominovalo krajského zastupitele a lékaře Michala Filipa. Za ČSSD bude o místo v Senátu usilovat zlínský chirurg Radim Jünger. Lidovci vsadí na krajskou radní pro sociální věci Michaelu Blahovou, komunisté nominovali zlínského zastupitele Radomíra Rafaju.

Ve stranických primárkách Pirátů uspěl novinář Aleš Fuksa.. SPD nominovala hydrogeologa a krajského zastupitele Zdeňka Vacka. Strana zelených vlastního kandidáta do doplňovacích voleb nepostaví. Za politické hnutí SENÁTOR 21 bude kandidovat daňový poradce Tomáš Goláň. Kandidátem SPO je její krajský předseda, lékař a bývalý hejtmanův náměstek Lubomír Nečas.

Při posledních senátních volbách ve Zlíně na podzim 2014 usilovalo o úspěch 12 lidí. V jejich druhém kole porazil Čuba současnou poslankyni a tehdejší končící senátorku Alenu Gajdůškovou z ČSSD. Někdejší šéf slušovického družstva na konci letošního února z funkce odstoupil. Svůj krok zdůvodnil tlakem, kterému čelil kvůli půldruhého roku trvající absenci v Senátu.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky František Čuba

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy