Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slavný filmový režisér Juraj Herz zemřel, bylo mu 83 let

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

V neděli ve věku 83 let zemřel filmový režisér Juraj Herz, autor filmů Spalovač mrtvol či Petrolejové lampy. Je rovněž držitelem Českého lva za celoživotní dílo. Jeho snímky jsou známé svým specifickým humorem s přídechem hororu. O jeho smrti informoval na své síti jeho přítel, slovenský herec Andrej Hryc.

Jeho filmy se staly oceňovanými na nejrůznějších filmových festivalech. Natočil více než 25 celovečerních filmů, z těch známějších je třeba vyjmenovat televizní film Sladké sny minulého léta, pohádku Panna a netvor, nebo vůbec první hororový český snímek Upír z Feratu. 

"Juraj, ďakujem"

O smrti Juraje Herze informoval na své sociální síti i slovenský herec Andrej Hryc. S odvoláním na Herzovu rodinu potvrdil informaci ČTK také Daniel Maršalík z České televize.

"Slovenská i česká kinematografia pred chvíľou utrpela nenahraditeľnú stratu. Jeden z najúžasnejších režisérov, akých som kedy stretol pán Juraj Herz odišiel do režisérskeho neba. Nikdy na teba nezabudnem Juraj, ďakujem, že som Ťa poznal a že som mohol s Tebou pracovať. Odpočívaj v pokoji," píše Andrej Hryc na svém facebooku.

Juraj Herz - herec i režisér

V roce 2009 získal Českého lva za celoživotní dílo. O rok později získal i na prestižním filmovém festivalu v Karlových Varech Křišťálový glóbus. 

Narodil se ve slovenském Kežmaroku 4. září 1934. Studoval fotografické umění na Umělecko-průmyslové škole v Bratislavě. Později k jeho vzdělání přibylo i loutkoherectví a režie na DAMU v Praze. 

Působil jako herec a režisér v pražském divadle Semafor v šedesátých letech a později jako režisér také v Praze na Barrandově. 

V roce 1987 emigroval do Spolkové republiky Německo, po roce 89 se vrátil zpět do Československa. Po rozdělení federace žil nadále převážně v Praze. 

Jeho filmy byly vždy něčím děsivé, ale zároveň fascinující. On sám vždycky říkal, že má hrůzu rád a rád si s ní pohrává také ve svých filmech.

Témata:  úmrtí Český lev

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy