Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obecné referendum? Podle senátorů spíše ne

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - Senátoři z ústavní komise jsou většinově skeptičtí k uzákonění pravidel obecného referenda. Žádný ze tří poslaneckých návrhů by pravděpodobně nezbytný souhlas horní komory nezískal. Podle dosavadních vyjednávání poslanců by šanci ve Sněmovně mohla mít verze, podle níž by o vypsání referenda muselo žádat až půl milionů občanů, přičemž platnost by vyžadovala účast třetiny voličů. Vyplynulo to z dnešního schůzky členů ústavních komisí Senátu a Sněmovny.

Zákonodárci obou komor se neshodovali ani v otázce potřebnosti referenda, ani v okruhu témat, o kterých by v plebiscitu mělo být rozhodováno. Podle předsedkyně sněmovní ústavní komise Kateřiny Valachové (ČSSD) ke shodě v dolní komoře nedojde před letními prázdninami.

Kluby podporující referendum, které mají ve Sněmovně většinu, se podle Valachové shodují prozatím na tom, že pro vyhlášení referenda by měl být potřebný souhlas maximálně 500.000 občanů.

Podmínkou pro platnost výsledku referenda by měla být účast nejméně 30 až 35 procent voličů, uvedla Valachová ve shodě s poslanci Helenou Válkovou (ANO) a Tomiem Okamurou (SPD).

Témata:  Senát Parlamentu České republiky referendum zákony

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy