Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na konci týdne přijdou přízemní mrazíky. Podívejte se na týdenní předpověď

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Ovocnáři zatím nemají obavy z přízemních mrazíků, které by měly podle meteorologů přijít na konci týdne. ČTK to dnes řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Mrazy by podle něho musely jednak trvat delší dobu než pouze několik hodin nad ránem, jednak je většina ovocných druhů kromě jabloní již odkvetlá.

"Pokud to budou přízemní mrazíky, že se na dvě tři hodiny zhoupne teplota k nule nebo těsně pod nulu, tak to problém nebude. Možná někde regionálně přesto budou problémy i s již odkvetlými druhy, jako jsou meruňky nebo broskve, kdy budou muset ovocnáři udělat opatření jako zadýmování, promíchávání vzduchu, případně nějaké pálení," řekl Ludvík.

Loni a předloni podle něj trvaly jarní mrazy déle. "Začínalo mrznout kolem osmé deváté večer a mrazy trvaly do rána do šesti, což zatím v předpovědi není," dodal.

Na konci letošního března měla vegetace proti loňskému roku o deset dní zpoždění. "V této chvíli jsme ale tři čtyři dny před loňským rokem, takže příroda dokázala za 25 dní udělat vegetačně to, co loni za 40 dní," dodal.

Podle mluvčího Agrární komory ČR Jiřího Felčárka nyní kvetou hrušně a jabloně, některé peckoviny jsou již po odkvětu. "Pokud by v tuto chvíli přišly přízemní mrazíky, záleželo by na jejich síle, délce trvání a právě aktuální fázi kvetení. Nyní je zásadní přesná předpověď a zvážení využití možností protimrazové ochrany," uzavřel.

Ovocnáři však budou předpovědi bedlivě sledovat alespoň do poloviny května, kdy přichází tzv. ledoví muži, tedy možné studené období mezi 12. a 14. květnem. I v tomto období tak může mráz zničit velkou část úrody.

Vláda schválila jako odškodnění za loňské mrazy 200 milionů korun. Podle Ludvíka se budou moci vyplácet rychleji a dosáhnou na ně i rodinné farmy, což jsou dvě třetiny ovocnářů v republice. Navíc se podle něj kompenzací narovnává tržní prostředí, kdy polští ovocnáři dostávají v tomto režimu vyšší příspěvky než čeští.

Předpověď na středu (00-24):Polojasno až skoro jasno, během dne od severozápadu až oblačno, postupně na severozápadě místy, jinde ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 11 až 7 °C. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 °C, na jižní a východní Moravě až 27 °C, v 1000 m na horách kolem 16 °C, na severozápadě a severu kolem 13 °C. V noci slabý jihozápadní vítr do 4 m/s bude k ránu zesilovat. Přes den mírný, během dne přechodně čerstvý jihozápadní až západní vítr 4 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na horách kolem 20 m/s.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Oblačno až zataženo, ráno přechodně i polojasno, místy občasný déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty 12 až 8 °C. Nejvyšší denní teploty 12 až 16 °C, na východě až 20 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s, večer zeslábne.

Předpověď na pátek (00-24):Polojasno až skoro jasno, během dne přechodně až oblačno. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C a místy přízemní mrazíky, uvedl chmi.cz. Nejvyšší denní teploty 15 až 19 °C. Slabý proměnlivý vítr, během odpoledne přechodně mírný jihovýchodní vítr 2 až 5 m/s.

Předpověď na sobotu (00-24):Oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty 21 až 25 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s, na východě vítr mírný jižní 3 až 7 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):Polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 13 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty 24 až 28 °C. Čerstvý jižní až jihovýchodní vítr 4 až 9 m/s, místy v nárazech kolem 15 m/s. Na jihozápadě území vítr mírný 2 až 5 m/s.

Témata:  počasí mráz ovoce

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy