Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud s Kramným odstartoval: Obhájkyně zpochybnila znalecké posudky

Petr Kramný u soudu (15. 9. 2015)
Petr Kramný u soudu (15. 9. 2015)
Foto: Michal Král, EuroZprávy.cz

Olomouc - Dnešek je dnem, k němuž se upínají naděje Petra Kramného. Muž, kterému ostravský soud uložil za vraždu manželky a dcery 28 let, doufá ve zmírnění trestu. Do soudní síně Vrchního soudu v Olomouci se nedostane jen tak někdo - o ostře sledovaný proces je totiž takový zájem, že je vstup na pořadové lístky.

Proti rozsudku se odvolal žalobce, obžalovaný a také jeho matka. Odvolací soud dopoledne nejprve projedná spis, který má více než 6300 stran textu. Poté dá prostor odvolacím námitkám. Podle předsedy senátu Václava Čapky bude rozhodnutí vyhlášeno nejdříve ve středu ráno.

Soudce nejprve stručně zopakoval rozsudek, podle kterého by měl Petr Kramný strávit za mřížemi 28 let. Poté dostala slovo obhájkyně Kramného Jana Rejžková. Ta ve své řeči zpochybňovala postup krajského soudu v Ostravě, podle ní jen hledal důkazy, jak Kramného odsoudit. Pustila se i do znaleckých posudků a soudní znalce označila za "šarlatány".

Státní zástupkyně během jednání znovu uvedla, že nesouhlasí s výší trestu, který Kramnému uložil soud v Ostravě. Kvůli tomu se v lednu také odvolal tehdejší státní zástupce Vít Legerský. "Neztotožňujeme se s výší trestu, považuji ho za mírný a neodpovídající charakteru trestného činu. Domáháme se uložení výjimečného trestu na hranici horní sazby, tedy 30 let," uvedla zástupkyně.

Kramný, který vinu popírá, se odvolal do všech výroků napadeného rozsudku. Státní zástupce se odvolal proti uloženému trestu, u krajského soudu navrhoval 30 let vězení, a také kvůli výroku o náhradě škody. Podle rozsudku krajského soudu má Kramný zaplatit příbuzným své ženy celkem osm milionů korun. Odvolání směřující ve prospěch obžalovaného podala také matka obžalovaného Irena Rychlá.

Případem má vrchní soud nařízen na dva dny nejen kvůli rozsáhlosti spisu, ale i kvůli rozsáhlosti odvolacích námitek. Jen odvolání obžalovaného Kramného čítá 124 stran.

Pokud senát vrchního soudu Kramného odvolání smete ze stolu a potvrdí trest 28 let, podívá se obžalovaný na svobodu někdy na prahu šedesátky.

A to ještě není ta nejhorší alternativa - odvolání totiž podal i státní zástupce Vít Legerský. A je tak možné, že soudci Kramnému ještě nějaký ten rok za mřížemi přidají - žalobce pro něj požaduje třicetiletý žalář, což je druhý nejpřísnější trest, který české právo zná. Horší už je jen doživotí.

Tragédie se odehrála v červenci 2013 na dovolené v Egyptě. Podle obžaloby muž zabil elektrickým proudem svou šestatřicetiletou manželku a osmiletou dceru. Obě byly nalezeny mrtvé v hotelovém pokoji. Podle egyptských úřadů zemřely na následky dehydratace nebo otravy. Žádný jed ale tamní experti neobjevili. Těla po převozu do Česka pitvali znalci z Ústavu soudního lékařství v Ostravě, kteří došli k závěru, že oběti zemřely po zásahu elektrickým proudem. Potvrdil to i revizní znalecký posudek. Kramný od počátku vinu popírá, tvrdil, že celá rodina měla žaludeční problémy.

Témata:  Petr Kramný

Aktuálně se děje

18. května 2024 21:39

Tusk: Polsko dá miliardy na opevnění hranice s Ruskem a Běloruskem

Polsko se chystá investovat devět miliard zlotých (přibližně 58 miliard korun) do zlepšení bezpečnostních opatření na hranicích s Ruskem a Běloruskem. Oznámil to premiér Donald Tusk. Varšava plánuje i výstavbu opevnění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy