Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Iowa schválila nejpřísnější protipotratový zákon v USA, bude čelit žalobě

Operace křečových žil
Operace křečových žil
Foto: Zilniklinika **www.zilniklinika.cz**

Washington - Zákonodárný sbor amerického státu Iowa, který ovládají republikáni, dnes schválil nejpřísnější protipotratový zákon v USA. Nová pravidla vstoupí v platnost po podpisu guvernérky a zakazují interrupci od okamžiku, kdy plodu bije srdce. Podle lékařů jde obvykle zhruba o šestý týden těhotenství.

Snaha prosadit novou, přísnější legislativu pro kontrolu porodnosti je v poslední době patrná v řadě amerických států. Parlament státu Mississippi v březnu schválil zákon, který zakazuje potraty po 15 týdnech těhotenství. Soud ale platnost zákona předběžným opatřením pozastavil, než dospěje ke konečnému verdiktu.

Soudní žaloba se očekává i v případě zákona schváleného dnes v Iowě. Už v roce 2013 byl totiž ve státech Severní Dakota a Arkansas schválen zákon o "bijícím srdci" obdobný tomu, který dnes prošel v iowském parlamentu. Tehdy ale soudy zákon zrušily.

Podle agentury AP zákon schválený v Iowě připouští výjimky, hlavně v případech ohrožení života matky, částečně i pokud jde o potrat po incestu nebo znásilnění. Guvernérka Iowy Kim Reynoldsová s největší pravděpodobností zákon podepíše.

Podle kritiků je iowský zákon protiústavní, protože je v rozporu s rozhodnutím nejvyššího soudu USA z roku 1973, podle něhož má žena právo na potrat do doby, než je plod schopný života. Stoupenci zákona odhlasovaného dnes v Iowě doufají, že schválená novela naopak nejvyšší soud přesvědčí, aby své stanovisko změnil.

Témata:  USA potraty ženy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy