Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stovky Čechů vyšly do ulic. Protestují proti Babišovi

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Zhruba 400 lidí se dnes sešlo na Václavském náměstí v centru Prahy na demonstraci proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi. Protestují také proti Babišovu plánu, že vládu hnutí ANO s ČSSD mají tolerovat komunisté. Babiš podle organizátorů neumí složit demokratickou vládu, proto chtějí, aby prezident Miloš Zeman pověřil sestavením kabinetu někoho jiného. Svolavatelé očekávají, že další lidé v průběhu akce přijdou.

"Uvědomujeme si, že návrat komunistů je zlo, proti kterému se musíme postavit. Když teď budou podporovat vládu, budou častěji v médiích a jejich propaganda bude mít větší dosah. Je tomu již 30 let, co tu nevládnou, a od té doby nejen že můžeme nakupovat výrobky z celého světa, můžeme pracovat sami na sebe, nebo pro jakoukoli společnost, ale hlavně nikdo nikoho nezavírá za názory," uvedli organizátoři na facebooku.

Návrat komunistů k moci podle organizátorů umožnil právě Babiš, který čelí obvinění v kauze kolem padesátimilionové dotace EU na stavbu farmy Čapí hnízdo. "Je jasné že papalášským komunistům tohle nevadí, problémy vlivných lidí se za jejich režimu neřešily, respektive si mohli dělat, co chtěli," uvedli svolavatelé. "Samozřejmě že se komunisté zase chtějí tvářit jako demokraté a jako rozumná strana, jak jinak by získali preference, ale z minulosti víme, že umí jen lhát, manipulovat, zakazovat, přikazovat a ničit životy," dodali také.

Demonstrace začala krátce před 18:00 na Václavském náměstí, projevy mělo několik řečníků. "Pan Babiš si musí uvědomit, že pokud by odstoupil, bylo by po problému. Nikdo nemá problém sestavit vládu s ANO, ale s trestně stíhaným premiérem ve vedení," řekla zakladatelka skupiny AUVA, která demonstraci zorganizovala.

Účastníci demonstrace s sebou mají vlajky Evropské unie. Někteří přinesli také transparenty s nápisy Zeman je gentleman a Kdo podporuje Babiše, podílí se na zločinu.

V 19:00 má na cestu vyrazit průvod na protest proti vracení komunistů k moci. Spojí se i s průvodem na podporu Evropské unie. Nejprve půjde směrem ke Střeleckému ostrovu, kde se účastníci pochodu na podporu EU odpojí, a dále povede podle organizátorů zpět do ulice Politických vězňů k sídlu KSČM.

Témata:  demonstrace Češi

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy