Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Moravu se ženou mohutné bouřky, Německo zpustošily za pár hodin

Bouřky, ilustrační fotografie
Bouřky, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Olomoucký, Moravskoslezský a Zlínský kraj mohou dnes odpoledne a večer ojediněle zasáhnout silné bouřky doprovázené přívalovým deštěm, kroupami a silným větrem. V noci by bouřky měly postupně ustávat. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Dodal, že při bouřkách může napršet v úhrnech kolem 30 milimetrů srážek a vítr může v nárazech dosáhnout rychlosti až kolem 70 kilometrů v hodině. S ojedinělým výskytem bouřek by obyvatelé uvedených regionů měli počítat od dnešních 13:00 do 22:00.

Meteorologové také upozornili, že přívalový déšť může při bouřkách místy zatopit níže položená místa nebo sklepy. Lidé by měli venku rovněž upevnit před větrem všechny volně položené předměty a s ohledem na nebezpečí úrazu by se měli mít na pozoru před pádem ulomených větví nebo zásahem bleskem.

V Německu způsobila bouře vážné škody

Vážné škody způsobila čtvrteční bouřka doprovázená vydatným deštěm na severu Německa. Hasiči museli v Hamburku a Šlesvicku-Holštýnsku zasahovat především kvůli zaplaveným sklepům, voda ale podemlela i dva domy, které budou muset být zřejmě strženy. Na mnoha místech se dnes následky bleskových záplav stále odklízí, informovala agentura DPA.

Přesná výše škod, které bouře napáchala, zatím není jasná. Hasiče ale na pomoc lidi v Hamburku a severně od něj povolali v téměř dvou tisících případů.

Nejhůře postižené je město Oststeinbek, které sousedí s východní částí Hamburku. Během čtvrthodiny obdrželi místní hasiči 150 telefonátů, celkem vyjížděli k téměř dvěma stovkám zásahů. Jeden z historických domů v centru voda podemlela tak, že se částečně zřítil a bude muset být zřejmě stržen.

O domov nejspíš přišlo také 22 obyvatel činžovního domu v hamburské čtvrti Lohbrügge. Z parkoviště před domem voda odnesla všechna auta a zanechala po sobě díru v zemi. Podemlela také boční zeď domu, kterému hrozí zřícení.

Témata:  počasí bouřky EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy