Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Osud Kramného zpečetěn. Na svobodu se podívá na prahu šedesátky

Petr Kramný u soudu (15. 9. 2015)
Petr Kramný u soudu (15. 9. 2015)
Foto: Michal Král, EuroZprávy.cz

Olomouc - Vrchní soud v Olomouci ve středu ráno rozhodl o odvolání Petra Kramného, který je viněn z toho, že v roce 2013 zabil svou manželku a dceru na dovolené v Egyptě. Potvrdil mu osmadvacetiletý trest, který mu uložil už v lednu ostravský soud. Dnešní rozhodnutí je pravomocné, Kramný se může pouze dovolat k Nejvyššímu soudu, dovolání ale nemá odkladný účinek.

Odvolání žalobkyně, která žádala zpřísnění trestu o dva roky, tak soud nevyhověl. Stejně tak ale neuspěla s odvoláním matka obžalovaného ani obhájkyně, která požadovala vrácení případu k jinému senátu krajského soudu, případně zproštění obžaloby. Vrchní soud se ztotožnil s tím, že obě ženy zemřely po zásahu elektrickým proudem.

Petr Kramný si trest odsedí ve věznici se zvýšenou ostrahou. Soud ale částečně snížil výši odškodného, které má Kramný zaplatit pozůstalým zesnulé Moniky.

Otci Erichu Niceijovi má Kramný zaplatit 18 418 korun za pohřeb a poté další 1 400 000 jako nemajetkovou škodu, bratru Martinovi 175 tisíc a druhému bratru Radmilovi 70 466 korun. Původně přitom částka měla dosahovat osmi a půl milionu.

Soudce označil posudky znalců Igora Fargaše a Radka Matlacha, které měly ukázat, že ženy nezemřely po zásahu elektřinou, za chybné. Přiklonil se naopak k posudkům Marka Dokoupila a Margity Smatanové, jejich správnost později potvrdil i revizní posudek.

Poukázal také na nesrovnalosti v jednotlivých výpovědích Petra Kramného. V jedné například tvrdil, že když zjistil, že je Klárka mrtvá, už byla mrtvá i Monika, podruhé že ještě "chrčela" a byla modrá v obličeji. Zpochybnil také třeba to, že by mu sestra radila, aby se zbavil svršků mrtvých žen, jak Kramný tvrdil.

Kramný si rozhodnutí soudu vyslechl bez emocí, odůvodnění poslouchá se sklopenýma očima.

Tragédie se odehrála v červenci 2013 na dovolené rodiny v Egyptě. Podle egyptských úřadů šestatřicetiletá žena a osmiletá dívka zemřely na následky dehydratace nebo otravy. Žádný jed ale tamní experti neobjevili.

Těla po převozu do Česka pitvali znalci z Ústavu soudního lékařství v Ostravě, kteří došli k závěru, že oběti zemřely po zásahu elektrickým proudem. Potvrdil to i revizní znalecký posudek. Podle znalců úraz elektrickým proudem vysvětluje i současnou smrt obětí. Podle obhajoby se soud nezabýval technickou stránkou věci, poukázala i na to, že žádné vodiče nebyly nalezeny.

Témata:  Petr Kramný

Aktuálně se děje

18. května 2024 20:08

Střely ATACMS opět v akci a ničivý úder: Ukrajinský útok zničil stíhačky a palivová zařízení

Ukrajinský útok na ruskou leteckou základnu Belbek na okupovaném Krymském poloostrově tento týden zničil tři ruská letadla a palivové zařízení v blízkosti hlavní přistávací dráhy.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy