Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exhokejista Čechmánek nepodváděl, rozhodl soud

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Zlín - Krajský soud ve Zlíně dnes zprostil bývalého hokejového reprezentanta a neúspěšného podnikatele Romana Čechmánka obžaloby z podvodu. Souvisela s jeho neúspěšným podnikáním, při němž se Čechmánek zadlužil. Podle státního zástupce si půjčoval peníze a objednával práce, i když věděl, že závazky nebude schopen splatit. Škoda činila podle spisu asi 15 milionů korun. Čechmánek podvodný úmysl odmítal. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce, jenž navrhoval trest v rozmezí šesti let a čtyř měsíců až sedmi a půl roku, se na místě odvolal.

Podle výroku soudu se nepodařilo prokázat v Čechmánkově jednání úmysl. Podvodu se měl olympijský vítěz z Nagana podle obžaloby dopustit mezi lety 2011 až 2014 ve Zlíně a Holešově. Jak už dříve uvedl státní zástupce Petr Matoušek, sedmačtyřicetiletý bývalý hokejista uzavíral smlouvy a dohody se záměrem získat majetkový prospěch, přestože jeho tíživá finanční situace mu nedovolovala je plnit. Dále prý odebíral na základě smluv služby, stavební materiál a bytové či restaurační vybavení. Ani podmínky těchto smluv údajně nebyl schopen plnit.

Čechmánek si na své podnikatelské záměry půjčoval peníze od známých, měl úvěry u bank. Jeho dluh dosáhl podle odhadů zhruba 100 milionů korun. Od roku 2013 je muž v insolvenci, o rok později vyhlásil soud konkurz na jeho majetek. Čechmánek už před časem uvedl, že kdyby se v konkurzu prodával majetek za tržní ceny, věřitelé by všechny pohledávky dostali. Byl však údajně vydán napospas konkurznímu správci. Jak dnes u soudu uvedl znalec z oboru ekonomiky Petr Janíček, při zpeněžení veškerých Čechmánkových aktiv by došlo pravděpodobně k uhrazení všech závazků.

Čechmánek provozoval ve Zlíně minipivovar s restaurací, po zhruba roce fungování jej však musel zavřít. Opravoval také bytový dům v Holešově, koupil si bývalý domov důchodců v Prostějově. Investoval i do developerského projektu v Chorvatsku, vlastnil byty ve Zlíně a v Čeladné.

Bývalý brankář Zlína, Jihlavy, Vsetína, Philadelphie, Los Angeles, Karlových Varů, Hamburku, Linköpingu a Třince ukončil kariéru v roce 2009. Nyní vede jako trenér hokejisty druholigového Hodonína.

Témata:  soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy