Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Osudová fakta, která poslala Kramného za mříže

Petr Kramný u soudu (15. 9. 2015)
Petr Kramný u soudu (15. 9. 2015)
Foto: Michal Král, EuroZprávy.cz

Olomouc - Vrchní soud ve středu potvrdil předchozí rozsudek v případu Petra Kramného, který si má odsedět 28 let ve vězení. Kramný se může pouze dovolat k Nejvyššímu soudu. Co všechno vedlo k jeho opětovnému odsouzení?

Petr Kramný podle obžaloby zabil manželku Moniku a dceru Klárku na dovolené v Egyptě na přelomu července a srpna 2013. Středeční soud povrdil jeho vinu.

Rozpory ve výpovědích

Jedním ze stěžejních důkazů proti Kramnému jsou rozpory v jeho výpovědích. Rozdíly se objevily už v popisu po nálezu těl. V jednom případě našel Klárku i Moniku již po smrti, jindy tvrdil, že Monika byla ještě naživu, chrčela a byla celá modrá v obličeji.

Rozpory se také týkaly dění po nálezu těl. Kramný měl podle výpovědi při čekání v sousedním pokoji polské turistky zvracet do umyvadla. To ale podle turistky není pravda, Kramný byl po celou dobu čekání klidný a nezvracel.

Soudce Václav Čapka také zpochybnil to, že by mu sestra radila, aby se zbavil svršků mrtvých žen, jak Kramný tvrdil. Účelová měla být i výpověď o přesouvání nočních stolků a vytržení lampičky ze stěny, čímž se snažil poukázat na náhodný zásah proudem.

Zásadní byla také výpověď Kramného, podle které měla mít Monika sebevražedné sklony. Její nejbližší to ale popřeli, podle nich byla Monika plná života, z kterého se těšila. O opaku svědčí také to, že už měla naplánovaný sraz s přáteli na Slovensku.

Znalecké posudky

Středeční soud se přiklonil k posudkům Marka Dokoupila a Margity Smatanové. Podle znaleckých posudků Monika i Klárka zemřely zcela náhle vlivem vnějšího faktoru, s největší pravděpodobností šlo o zásah elektrickým proudem. Pitva ani u jedné neprokázala, že by dlouhodobě strádaly nebo trpěly agónií.

Soudce naopak smetl posudky Igora Fargaše a Radka Matlacha, které měly ukázat, že ženy nezemřely po zásahu elektrickým proudem. Podle něj nesplňovaly náležitosti znaleckých posudků, byly v nich chyby a v některých částech si dokonce odporovaly.

Neodůvodnitelné dokazování

Soudce také zamítl návrhy na doplnění důkazů, které požadovala obhajoba - například výslech egyptského patologa nebo údajné zfalšování fotografií histologických preparátů soudními lékaři. Podle soudu není dokazování odůvodnitelné.

Nevyhledání pomoci

Soudce také příhlédl k tomu, že v případě lékařských potíží Kramní vždy vyhledali lékařskou pomoc. I když Kramný tvrdil, že mu nikdy nebylo hůř, nekontaktovali hotelového lékaře ani českou delegátku.

Témata:  Petr Kramný

Aktuálně se děje

18. května 2024 20:08

Střely ATACMS opět v akci a ničivý úder: Ukrajinský útok zničil stíhačky a palivová zařízení

Ukrajinský útok na ruskou leteckou základnu Belbek na okupovaném Krymském poloostrově tento týden zničil tři ruská letadla a palivové zařízení v blízkosti hlavní přistávací dráhy.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy