Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku hrozí silné bouře: Přívalové lijáky, krupobití, vichřice. Více v článku

Bouřky, ilustrační fotografie
Bouřky, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Silné bouřky budou v Česku do konce pracovního týdne. Dnes se mají místy tvořit na celém území ČR, ve čtvrtek a v pátek budou v jihozápadní polovině území. Doprovodí je přívalový déšť, kroupy a silný vítr. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), který tak rozšířil svou předchozí výstrahu před bouřkami na další dny.

Dnes se podle meteorologů budou bouřky místy objevovat v celé republice, ojediněle mohou být silné a v krátkém čase může při nich v úhrnech napršet kolem 30 milimetrů srážek. Později k večeru bude bouřková činnost slábnout, v dalších dnech se ale vrátí.

Kolem čtvrtečního poledne se bouřky začnou tvořit v jihozápadní polovině území, přičemž na jihu a jihozápadě Čech mohou být velmi silné s přívalovými srážkami kolem 50 milimetrů, kroupami a nárazy větru. V noci sice částečně zeslábnou, ale během pátku se budou v jihozápadní polovině území opět tvořit.

"V pátek večer a v noci na sobotu budou bouřky slábnout," doplnili meteorologové.

Ke zmírnění následků bouřek současně doporučují lidem, aby se měli na pozoru před úrazy způsobenými předměty uvolněnými větrem a ulomenými větvemi nebo před zásahem bleskem. Také by měli podle ČHMÚ počítat s tím, že přívalový déšť může rychle rozvodnit malé toky nebo suchá koryta, podemlít silnice a zatopit níže položená místa nebo sklepy.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Většinou oblačno. Zpočátku ojediněle, během dne místy přeháňky nebo bouřky. Ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 °C. Mírný východní až severovýchodní vítr 2 až 6 m/s v bouřkách přechodně zesílí, informuje chmi.cz.

Předpověď na pátek (00-24):Oblačno až polojasno, na jihozápadě a jihu místy, jinde jen ojediněle přeháňky nebo bouřky. Ráno ojediněle mlhy nebo i nízká oblačnost. V severovýchodní polovině území odpoledne a večer postupně jasno nebo skoro jasno. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 °C, na jihozápadě Čech kolem 20 °C. Mírný východní až severovýchodní vítr 2 až 6 m/s v bouřkách přechodně zesílí.

Předpověď na sobotu (00-24):Jasno až polojasno, během dne v severovýchodní polovině území až oblačno a místy přeháňky nebo bouřky. Ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 13 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 °C. Mírný severovýchodní vítr 2 až 5 m/s v bouřkách přechodně zesílí.

Předpověď na neděli (00-24):Skoro jasno až polojasno, během dne při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 13 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty 23 až 27 °C. Mírný severovýchodní až východní vítr 2 až 6 m/s.

Témata:  počasí bouřky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy