reklama

Stát dnes podepsal smlouvu na vznik systému s pražskou firmou CCA Group. V tiskové zprávě to oznámilo ministerstvo spravedlnosti. Za opakované přestupky má hrozit vyšší pokuta. Údaje o přestupcích se budou v evidenci uchovávat pět let.

Smlouvu s CCA podepsala organizační složka státu Rejstřík trestů, která je podřízená ministerstvu. "Evidence přestupků bude uvedena do provozu od 1. října a jejím správcem a provozovatelem bude právě Rejstřík trestů," sdělila Kristina Labohá z tiskového oddělení ministerstva.

Cílem evidence je přísnější a účinnější trestání recidivy vybraných závažnějších druhů přestupků. "Do registru se budou zapisovat zejména přestupky v oblasti ochrany majetku před alkoholismem a jinými toxikomaniemi či přestupky proti veřejnému pořádku, občanskému soužití a majetku," doplnila. Údaje o opakovaných přestupcích ale podle ní pomohou také při prevenci kriminality.

Recidivistům se o polovinu zvýší horní hranice pokuty, kterou je za přestupek možno uložit. Třeba za opakovanou drobnou krádež by tak zloděj místo pokuty do 20.000 korun musel zaplatit až o 10.000 korun více. Kritici zvyšování pokut ale poukazovali na to, že tento samotný krok nezabrání recidivě. Poukázali na to i senátoři ve svém usnesení, podle něhož by se vláda měla zabývat mimo jiné tím, že pokuty nebudou vymahatelné od nemajetných občanů, a to ani v exekučním řízení.