Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka musí nést odpovědnost za OKD, tvrdí Úsvit

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Místopředseda opozičního Úsvitu Marek Černoch si nedovede představit, že by premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nenesl politickou odpovědnost za privatizaci černouhelné společnosti OKD.

"Společnost OKD byla pro účely privatizace oceněna na částku 4,5 miliardy korun. Za tuto částku byly prodány nejen samotné ostavsko-karvinské doly, ale také 44.000 hornických bytů v Havířově, Ostravě a Karviné, 12.000 hornických bytů na Kladně a mnoho další společností a nemovitostí," řekl Černoch. Následný znalecký posudek podle něj ale určil hodnotu čistou hodnotu majetku OKD na 52 miliard korun. "Rozdíl mezi prodejní a odhadní cenou tak činí 47,5 miliardy korun," uvedl.

Kauzou privatizace společnosti OKD se v říjnu loňského roku začal zabývat soud. V případu figuruje znalec Rudolf Doucha, který vypracoval posudek na ocenění státního podílu a podle policie mimo jiné chybně vyčíslil hodnotu bytů. Soudkyně letos v březnu odročila pokračování procesu naneurčito.

Podle obžaloby vznikla státu při privatizaci OKD škoda nejméně 5,7 miliardy korun. Znalec Doucha údajně hrubě zkreslil posudek, na jehož základě byl státní podíl v těžební firmě prodán. Bývalým místopředsedům Fondu národního majetku Pavlu Kutovi a Janu Škurkovi muselo být podle obžaloby jasné, že prodejní cena vychází z nesprávných závěrů. Všichni tři muži obvinění odmítají.

Témata:  OKD Bohuslav Sobotka Marek Černoch

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 17:59

Trump neudržel jazyk za zuby. Od soudu odešel s tučnou pokutou

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy