Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syková se odmítá vzdát funkce senátorky za ČSSD

Senát Parlamentu ČR
Senát Parlamentu ČR
Foto: Vláda.cz

Praha - Eva Syková se kvůli kauze s kmenovými buňkami nevzdá funkce senátorky. Nevidí pro to žádný důvod, řekla dnes ČTK. Do Senátu byla zvolena v říjnu 2012 za volební obvod Praha 4 jako nestraník za ČSSD. Dnes rezignovala na funkci ředitelky Ústavu experimentální medicíny Akademie věd, rada její rezignaci přijala.

"Já svoji funkci v Senátu plním dobře, aspoň se to domnívám. Podpořilo mě již dříve písemně kolem 20 senátorů a také si to projednám se senátním klubem, ale myslím, že tam těžko může někdo odvolávat," uvedla jednasedmdesátiletá vědkyně.

Před rokem se o ní spekulovalo jako o možné nástupkyni odvolaného ministra školství Marcela Chládka (ČSSD). V médiích se také objevila informace, že někteří členové strany o ní uvažovali jako o možné prezidentské kandidátce v roce 2018. V roce 2013 jí prezident Miloš Zeman udělil medaili Za zásluhy, v roce 2011 byla Syková vyhlášena manažerkou roku.

Spolupracovníci Sykové podle reportáže České televize brali od pacientů se smrtelnou amyotrofickou laterální sklerózou (ALS) peníze za experimentální léčbu kmenovými buňkami. Účast v klinické studii má být ze zákona bezplatná.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky Eva Syková

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy