Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po bouři, která zasáhla Brtnici, roste škoda do statisíců korun

Bouřka, ilustrační fotografie
Bouřka, ilustrační fotografie
Foto: Martin Drahola, EuroZprávy.cz

Brtnice (Jihlavsko) - V Brtnici na Jihlavsku v pátek voda po přívalových deštích vytopila asi 20 domů. podle prvních odhadů budou škody ve statisících korun.

Město dostává nabídky pomoci, jak technické, tak finanční. Likvidátoři, kteří sečtou škody, přijedou v pondělí. ČTK to dnes řekl místostarosta Pavel Rubeš (MYHA Brtnice).

Hladina rybníka v Brtnici klesla, hasiči v pátek evakuovali 12 lidí, do odklízení se zapojilo přes 100 lidí. Největší škody budou v místní části Jestřebí. Hasiči na Vysočině měli v pátek na 30 zásahů, vodu čerpali i v Jihlavě, Třebíči, Jemnici, Polné či Havlíčkově Brodě. Vyplývá to z informací starostky Brtnice Miroslavy Švaříčkové (ODS), operačního důstojníka krajských hasičů a brtnického hasiče Jiřího Šebka.

Škody jsou v Brtnici z 95 procent na soukromých domech, dále na krajských silnicích. "Lidé se rozhodují, jestli ta věc bude k použití, nebo ji vyhodí. Obcházíme vesnice a řešíme pomoc, kterou nám nabízí různí soukromníci a hasičské sbory, kde je to nejvíc potřeba. V pondělí přijedou likvidátoři a začne odhad a monitorování škod," řekl Rubeš.

V Brtnici nyní neprší, přes den byly přeháňky. Nejvíc postižené je Jestřebí. Petr Kousal, který zpracovává kožešiny, má zničenou provozovnu. "Vytopilo mu ji to... Dostáváme nabídky na vysoušeče, čerpadla, na tlakové čističe, nabídky hasičských sborů, že přijedou a udělaly by nejtěžší práci s technikou. I nabídky peněžní, kdy jedna obec, která má 130 lidí, posílá 30.000 korun... rozhodli během pár hodin, posílají na Jestřebí," řekl s dojetím Rubeš.

Témata:  bouřky počasí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy