Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kandidát do Senátu Stárek: Sluníčkář nejsem

Senát Parlamentu ČR
Senát Parlamentu ČR
Foto: Vláda.cz

Praha - Hostem diskusního pořadu Vaše téma na TN.CZ byla tentokrát legenda českého undergroundu a kandidát do Senátu za ODS František Stárek, zvaný Čuňas.

František Stárek byl členem disentu, kamarádil s Václavem Havlem a stal se undergroundovou legendou, i když se tomu označení brání. "Já jsem člověk z masa a kostí. Slovo legenda evokuje nějaké nadpozemské, efemérní postavy," myslí si Stárek, zvaný Čuňas.

Underground je podle něj normální vzorek společnosti. "Jsou tam pravičáci i levičáci, z různých sociálních prostředí. Nejsem žádný sluníčkář, to je navíc takové zjednodušení, která jsou vždy škodlivá," říká Čuňas.

Navíc ani nefandí multikulturní společnosti. "Jsem dlouhodobě odpůrcem takových projektů. Je to experiment, kterým byl třeba i socialismus. Vznikl v 60. letech, ale třeba ve Francii už je jasné, že to nefunguje. Není to o etniku nebo náboženství, ale o tom, že přichází nějací lidé nekompatibilní s naší kulturou," řekl Čuňas.

Stárek se teď rozhodl kandidovat do Senátu, za ODS. Spekulované zkorumpovanosti strany se prý nebojí. "Kandiduji za současnou ODS. Myslím, že to, že prošla nějakou sebereflexí a očistou, jí jen pomohlo. Jsem rád, když se mohu dát dohromady s lidmi, kterým věřím a kteří to nedělají kvůli penězům," doplnil Čuňas.

Naopak komunistická strana podle něj restrukturalizací a proměnou neprošla. "Diktatura proletariátu tam pořád latentně je, oni se nemají k čemu změnit. Pořád pokračují v té teorii, ale ani bych jim nevyčítal minulost. Je to něco, čemu věří," prohlásil Stárek.

I očista od komunistické minulosti měla podle něj mezery, protože lidi toto téma přestalo zajímat. "Chtělo to společenskou objednávku. Po revoluci chtěli všichni všechno vědět. Zveřejněním agentů se ale lid najedl a na další věci už nedošlo. Tam to vyrovnávání s minulostí ustrnulo," dodal.

Senát považuje za pojistku demokracie. "Potřebu Senátu vidím hlavně v krizových chvílích, kdy má právě senát zatáhnout za ruční brzdu a nedopustit, aby se to stalo. Třeba situaci po kauze Nagyová považuji za palácový převrat, který se zdařil a pak byl rok zcela nelegitimní vlády," dodal Stárek.

Proto by chtěl ve své funkci hlavně udržovat ducha svobody. "Myslím, že ta dostává nafrak nejvíc, protože u moci je v současnosti vláda složená z levice, která si osobuje rozhodování za občany, a oligarchizace politiky, což nemá s demokratickým vládnutím nic společného," kritizoval současnou vládu.

"Lidé potřebují pozitivní signály, že je jejich bezpečnost chráněna. Nesmí se ale jít za hranu. Ustoupit od svobody ano, ale když je to posvěceno nezávislým soudem. Ne aby někde seděl úředník, který by rozhodoval," zdůraznil Čuňas.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy