Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Inspektoři ČOI si brali peníze a věci od vietnamských prodejců. Od soudu si odnesli 3 roky

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Břeclav – Dva inspektoři České obchodní inspekce si dnes u břeclavského soudu vyslechli verdikt za to, že si brali peníze nebo zboží zadarmo od vietnamských prodejců. Odsedí si 3 a 3,5 roku, hrozilo ji,m však až 10 let.

Inspektorce Leoně Nejezchlebové udělil trest 3,5 roku, Michal Pavlica dostal tři roky za zneužití pravomoci úřední osoby, podvod a přijetí úplatku. Trest na spodní hranici navrhoval státní zástupce Tomáš Foldyna. Obhajoba žádala zproštění.

Soudce nakonec přihlédl k tomu, že obžalovaní nebyli dosud trestáni. Uvedl však, že nemá pochyby o svých závěrech. Soud uvěřil velkému množství svědků vietnamské národnosti, kteří u soudu vypovídali. Také někteří pracovníci České obchodní inspekce vypověděli, že je vietnamští prodejci o těchto praktikách informovali. Foldyna uvedl, že není důvod věřit tomu, že by byla celá záležitost komplotem, jak tvrdili obžalovaní. „Prodejci neměli důvod něco takového dělat," dodal soudce.

Inspektorům hrozilo až desetileté vězení. Oba vinu odmítají, podle nich jde o komplot vietnamských obchodníků a některých inspektorů ČOI, jehož cílem bylo odvolání bývalé ředitelky Tatiany Neuhybelové a získání místa ředitele pro někoho jiného.

Témata:  Česká obchodní inspekce (ČOI) Vietnamci soudy

Aktuálně se děje

6. května 2024 11:27

Postoj k Ukrajině opět rozděluje Evropu. Maďarsko uprchlíky nevydá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy