reklama

Poche ČTK řekl, že jeho nominace byla schválena už před vnitrostranickým referendem ČSSD, které rozhodovalo o vstupu do vlády s ANO. Myslí si proto, že by ustoupením od nominace zradil všechny sociální demokraty, kteří vládu podpořili, ale také své vlastní postoje při referendu.

"Zradil bych tím program a postoje, které jsem mnohokrát za těch šest týdnů (doba konání referenda) sdělil, rozhodně o tom neuvažuji," řekl ČTK Poche. Hrad dnes prostřednictvím mluvčího sdělil, že prezident Miloš Zeman kvůli svým výhradám Pocheho ministrem zahraničí nikdy nejmenuje. Kvůli výhradám Zemana a komunistů Babiš dnes vybídl Pocheho, aby se zachoval státotvorně a o funkci neusiloval.

Babiš by měl v neděli předat Zemanovi jména všech adeptů na ministry, po dnešní schůzce s šéfem ČSSD Janem Hamáčkem se shodli, že zatím nejde o ústavní krok, ale pouhé předání informací. "Premiér Babiš panu Hamáčkovi sdělil, že zítra odnese seznam ministrů prezidentovi do Lán a nebude zpochybňovat nominace ČSSD," uvedl Poche.