Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud potrestal žháře, kteří zapálili kostel v Gutech. Strůjce akce dostal 9 let

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Ostrava - Tři muži, kteří úmyslně zapálili vzácný kostel v Třinci-Gutech, jdou vězení. Krajský soud v Ostravě jim vyměřil tři a půl, osm a devět let. Oheň loni v létě způsobil škodu přesahující 20 milionů korun, historická škoda je ale nevyčíslitelná.

Nejvyšší trest dostal muž, který akci vymyslel. Mladík, který na kostel přímo vylil hořlavou látku a zapálil ho, měl v době činu těsně před osmnáctými narozeninami. Proto byl souzen jako mladistvý a proces byl neveřejný. Podle soudních znalců má hoch mírnou zálibu v rozdělávání ohně a v jeho pozorování, nejde ale o pyromanii. Že kostel zapálí, podle obžaloby ale vymyslel jeho kamarád, který trpí nevyléčitelnou nemocí a chodí o holi. Oba se k činu přiznali.

Třetí z obžalovaných své známé v noci na místo přivezl autem. Řekl, že ale netušil, proč je tam veze. Také on byl ale obviněn z obecného ohrožení.

Požár způsobil na mobiliáři škodu téměř 6,7 milionu korun, škoda na budově kostela byla vyčíslena na 14 milionů. Náklady spojené s mobiliářem by měla hradit sbírka vyhlášená radnicí v Třinci. Dosud se na speciálním kontě sešlo více než 3,2 milionu korun. Nový kostelík by měl být postaven na jaře 2019.

Témata:  soudy

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Čeští hokejisté zdolali na úvod MS Finy 1:0 po nájezdech, rozhodl Kaše

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.