Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prodej OKD vypadá z nynějšího pohledu hrůzostrašně, přiznal dnes Pecina

Pecina, Martin
Pecina, Martin
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Někdejší náměstek ministra průmyslu a exministr vnitra Martin Pecina dnes vypovídal před sněmovní vyšetřovací komisí, která se zabývá prodejem OKD. Poté novinářům řekl, že privatizace černouhelné společnosti vypadá ze současného pohledu hrůzostrašně. "Velké ryby" se z dnešního jednání komise omluvily, dostanou náhradní termín.

Výslechy svědků začaly na neveřejných jednáních dnes, potrvají celý týden. Pecina se dostavil jako první. "Z dnešního pohledu to samozřejmě vypadá hrůzostrašně. Tenkrát jsme si mysleli, že to koupí pan (Viktor) Koláček a že se bude těžit dalších 100 let, jak říkal vždycky. A to, že to prodal panu (Zdeňku) Bakalovi, to dneska dobře nevypadá, rádi z toho nikdo nejsme," uvedl Pecina.

Dále řekl, že tehdy nevěděl, že se OKD nakonec ujme finančník Bakala. "Já jsem to neprivatizoval. Já jsem byl zodpovědný za hornictví, a nikoli za privatizaci. Za privatizaci byl zodpovědný jiný náměstek, který asi bude vyslýchaný jindy. A dělalo to samozřejmě ministerstvo financí," zdůraznil Pecina. 

Dnes před komisi předstoupil také Kamil Rudolecký, který dříve působil v Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Rudolecký podle člena komise Josefa Hájka (ANO) označil nabídkovou cenu za nízkou, vláda ji pak zvýšila.

Někteří předvolaní se komisi omluvili. Je mezi nimi expremiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), jenž byl v době privatizace zbylých akcií OKD ministrem financí. Bakala, který žije ve Švýcarsku, pozvánku adresovanou do jeho českého bydliště nepřevzal. Komise nyní také řeší europoslance Pavla Teličku, zda se omluvil, nebo zda odmítl před komisí vypovídat. Telička figuroval v orgánech některých Bakalových firem.

"Z velkých ryb se skoro všichni omluvili," konstatoval člen komise Josef Hájek (ANO). Komise sice má ještě čas pro svou práci, svědky ale měla podle něho pozvat na dřívější termín, ne v době dovolených. 

Členové komise mají prověřit převod státních akcií OKD do vlastnictví jiných osob, zejména prodej minoritního podílu v roce 2004. Za něj bývá Sobotka kritizován. Komise se zaměřuje také na snížení základního jmění černouhelné společnosti ve druhé polovině 90. let, kterým stát přišel o možnost firmu kontrolovat. Předmětem poslaneckého zkoumání je také plnění závazků nabyvatelem akcií ze smlouvy z roku 2004 a příčiny úpadku OKD a odpovědnosti státních úřadů a osob. Výsledky má komise předložit plénu na podzim.

Minoritní podíl v OKD získala za 4,1 miliardy korun skupina Karbon Invest, která už část akcií držela. Případem se zabývá soud, podle žalobce byla tehdejší cena státního podílu nejméně 9,8 miliardy, při prodeji tedy vznikla škoda přes 5,7 miliardy korun.

Témata:  OKD Martin Pecina privatizace

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy