Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hamáček nabídne lidem z kauzy H-System byty

Jan Hamáček v Poslanecké sněmovně
Jan Hamáček v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministerstvo vnitra má k dispozici 17 bytů, které může poskytnout klientům společnosti H-System. Nabídku učiní v příštích dnech. Na twitteru to dnes uvedl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Z kauzy je mu lidsky zle, ale soudy je podle něj potřeba respektovat. "Soudy rozhodly, to musíme respektovat. Z celé kauzy bytů H-System je mi ale lidsky zle. Zadal jsem prověřit ubytovací možnosti v rámci Ministerstva vnitra ČR a máme prvních 17 bytů, které můžeme nabídnout nejvíce zasaženým, zejména seniorům, alespoň jako dočasné řešení," uvedl Hamáček v prohlášení, které obdržel server EuroZprávy.cz.

"V příštích dnech dáme konkrétní nabídku. Tuto pomoc musíme koordinovat s Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR a Úřadem práce, kteří také mohou pomoci, např. poskytnout mimořádnou finanční pomoc v nouzi," dodal.

Nejvyšší soud dnes rozhodl, že družstvo Svatopluk musí do měsíce vyklidit byty v osmi domech v Horoměřicích u Prahy. Týká se to asi 60 rodin, které si samy domy dostavěly. Rozhodnutí NS kritizovali někteří politici včetně prezidenta.

"Máme prvních 17 bytů, které můžeme nabídnout nejvíce zasaženým, zejména seniorům, alespoň jako dočasné řešení," uvedl Hamáček. Pomoc podle něj musí vnitro koordinovat s ministerstvem práce a sociálních věcí a také Úřadem práce, které mohou také pomoci například poskytnutím mimořádné finanční pomoci v nouzi.

Nejvyšší soud vyhověl dovolání správce konkurzní podstaty společnosti H-System Josefa Monsporta. Podle NS jsou nájemní smlouvy mezi družstvem a obyvateli bytů absolutně neplatné. Družstvo pokračovalo v započaté stavbě na pozemcích H-Systemu a v podstatě investovalo do cizího majetku. Šlo podle NS do rizika, když pro své plány nemělo souhlas konkurzního soudu.

Témata:  kauza H-system Jan Hamáček

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 10:14

Zimní počasí je zpět. Na horách spadnou desítky centimetrů sněhu

Do Česka se v dalších dnech v plné síle vrátí zimní počasí. Na horách bude sněžit tak vydatně, že mohou napadnout desítky centimetrů sněhu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy

Andrej Babiš

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí.