Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Expremiér Sobotka před komisi. Překvapilo ho, že OKD nakonec získal Bakala

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Expremiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) trvá na tom, že se prodej menšinového státního podílu v těžební společnosti OKD uskutečnil v souladu se zákonem. Následný přeprodej skupině finančníka Zdeňka Bakaly ho velmi překvapil.

Podíl v OKD byl prodán firmě Karbon Invest Viktora Koláčka a Petra Otavy. "Ti žádným způsobem nesignalizovali ministerstvu financí ani vládě, že si nechtějí OKD ponechat," řekl novinářům Sobotka před dnešním slyšením ve sněmovní vyšetřovací komisí k privatizaci OKD. 

Upozornil na to, že privatizace OKD začala už začátkem 90. let, kdy byly do společnosti vloženy i desítky tisíc hornických bytů. Zásadní zlom podle něho přišel v roce 1996. "Stát rozdával akcie OKD zadarmo tak dlouho, až přišel o majoritu," řekl.

"Je absurdní, že je kritizováno naše rozhodnutí, kdy jsme za minoritní podíl dostali více než čtyři miliardy korun," pokračoval Sobotka. Menšinový podíl stát prodal v roce 2004, Sobotka byl tehdy ministrem financí. Stát tehdy už podle Sobotky nemohl firmu OKD ovlivňovat, privatizaci minoritního Karbon Investu byla podle něho logická, když tato firma už OKD kontrolovala.

"Jsem přesvědčený i po 14 letech, které uplynuly od prodeje minoritniho podílu v OKD, že všechno proběhlo v souladu se zákonem, v souladu se soutěžními pravidly Evropské unie," zdůraznil Sobotka. 

Sobotka byl premiérem v minulém volebním období. Z vysoké politiky odešel letos v dubnu, kdy se vzdal poslaneckého mandátu. "Teď žiju klidný a spokojený život a do politiky se nechci vracet," podotkl. Na otázku, jak vnímá angažmá ČSSD ve vládě s ANO Andreje Babiše, jen uvedl, že se nechce rozčilovat.

Sobotka pochybení při prodeji menšinového státního podílu v OKD odmítá opakovaně. Před soudem jako svědek loni uvedl, že kvůli privatizaci by měl být souzen ten, kdo rozhodl o tom, že stát v OKD přišel o majoritu. Souzeni by měli být podle Sobotky také lidé, kteří z firmy po roce 2004 vyvedli obrovské peníze.

Témata:  Bohuslav Sobotka OKD Zdeněk Bakala

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy