reklama

ČTK to sdělila senátní tisková tajemnice Eva Davidová. Plaček byl členem horní komory od roku 2012, letos chtěl svůj mandát obhajovat.

 "Obdržel jsem velmi smutnou zprávu o úmrtí mého milého kolegy, senátora Vladimíra Plačka. Skonal dnes náhle ve věku pouhých 53 let. Jsem zarmoucem odchodem tak mladého člověka. Vladimír byl velmi kvalitním zástupcem Opavska v horní komoře Parlamentu a byl znám jako usilovný bojovník za lepší podmínky pro život nemocných, postižených a jinak znevýhodněných lidí," uvedl na senátním webu k Plačkově úmrtí předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD)

"Trpělivě přinášel návrhy zákonů, které vycházely z jeho dlouholeté praxe - a tak to má být. Budu na něj vzpomínat jako na srdečného, poctivého a pracovitého člověka. Upřímnou soustrast rodině a blízkým," dodal Štěch.

Mezi Plačkovy projednávané návrhy patří mimo jiné zvýšení příspěvku na domácí péči o lidi s nejtěžším postižením nebo návrh, podle něhož by postižení klienti pobytových domovů sociálních služeb nemuseli dokládat použití příspěvku na mobilitu. Senátor prosazoval také vynětí sociálních ústavů, nemocnic a části ambulancí z elektronické evidence tržeb.

Patolog Plaček vystudoval Lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v Brně a sociální pedagogiku na Pedagogické fakultě Ostravské univerzity. Byl rovněž fotbalovým rozhodčím.

Byl místopředsedou senátního výboru pro evropské záležitosti a členem správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny. Byl také zastupitelem Moravskoslezského kraje a obce Pustá Polom.