reklama

Odbory se s kabinetem v červenci dohodly na tom, že by rozhodnutí o přidání mohlo padnout v polovině srpna. Termín dalšího jednání zatím ale stanoven nebyl. "Do 30. září má být návrh rozpočtu ve Sněmovně. Rádi bychom, aby dohoda o navýšení byla v průběhu srpna," uvedl předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

Dále řekl, že si neumí představit, že by se jednání s kabinetem o výši platů už nekonalo. "Já si myslím, že bude lépe ten termín najít a s odbory se sejít. Ta druhá varianta by mohla znamenat rozjitření veřejnosti před volbami, a to by se asi dělat nemělo," poznamenal odborář. Komunální a senátní volby se konají na začátku října.

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se na nedávné schůzce s prezidentem Milošem Zemanem shodli na tom, že desetiprocentní navýšení by nebylo adekvátní.

Vládní sociální demokraté naopak stojí na straně odborů. "Do jednání (ve vládě) půjdeme s tím, abychom se maximálně přiblížili požadavku odborů," uvedl šéf ČSSD Jan Hamáček. Vyšší sumu na platy je podle něj možné najít snížením počtu pracovníků veřejné sféry, určit by to měly samotné resorty podle svých potřeb. "Plošné škrty (míst) ale nepokládáme za ideální," dodal Hamáček.

Ve veřejných službách a správě loni pracovalo přes 634.700 zaměstnanců. Průměrný hrubý plat dosáhl 31.968 korun. Polovina pracovníků vydělávala víc než 29.840 korun hrubého. Částky jsou vyšší než v soukromém sektoru.