Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lékárny budou nově muset ověřovat pravost léků

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Vláda na svém dnešním zasedání podpořila novelu, podle které budou lékárníci muset začít v příštím roce ověřovat pravost všech vydaných léků srovnáním speciálního kódu na krabičce s daty v celoevropském úložišti.

Opatření Evropské unie má Česko povinnost začlenit do své legislativy. Novelu, o jejímž přijetí informoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), nyní posoudí Sněmovna.

V Česku podle odborníků není problém s falešnými léky v lékárnách, ale na internetu. Nejčastěji jde o léky na sexuální dysfunkce, pálení žáhy, poruchy příjmu potravy, úzkosti nebo onkologická onemocnění.

Podle předlohy ministerstva nejsou zatím falešné léky přímo v lékárnách v EU časté, ale riziko roste. "Padělané léčivé přípravky, které by se k pacientům dostaly prostřednictvím legálního dodavatelského řetězce, představují riziko pro lidské zdraví a mohou rovněž vést ke snížení důvěry pacientů v legální dodavatelský řetězec, poskytovatele zdravotní péče a zdravotní systém," píše se v dokumentu.

Podle České lékárnické komory jsou současná bezpečnostní pravidla pro výdej léků v lékárnách dostatečná. Náklady na systém úložišť, kde se budou kódy balení evidovat, ponesou výrobci léků. V Česku vznikla Národní organizace pro ověřování léčiv, tvoří ji Asociace inovativního farmaceutického průmyslu, Česká asociace farmaceutických firem, Asociace evropských distributorů léčiv, Asociace velkodistributorů léčiv a Česká lékárnická komora.

Některé lékárny systém testují už od července. Lékárnická komora letos v únoru vyčíslila náklady, které nové nařízení přinese lékárnám, na 300 až 500 milionů korun. Prezident lékárnické komory LubomírChudoba již dříve upozornil, že sankce za porušení připravovaného zákona dosahuje až 20 milionů korun, což je jedna z nejvyšších ve celé EU. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv jde o maximální hranici, pokuty obvykle nedosahují ani poloviny. 

Témata:  léky lékárny vláda

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy