reklama

Podle archeologů jde o majetek značné hodnoty, za který se daly koupit i nemovitosti. Poklad se stal součástí nové expozice na zámku. Návštěvníci ho uvidí poprvé v sobotu při hradozámecké noci, informovala kastelánka zámku Jana Pavlíková.

Kastelánka si prý nevybavuje, že by se někdy na zámku mincovní poklad v minulosti našel. "Každý hledá poklad. My jsme ho sice nehledali, ale našli," uvedla. 

Poklad byl objeven loni při odbahňování rybníka, který byl za osm milionů korun revitalizován. Archeologové nález drželi v tajnosti, aby nevzbudili pozornost hledačů s detektory kovů. Dnes už je rybník opět napuštěný.

Poklad byl do rybníka schován asi před 370 lety - na konci třicetileté války.  Kdo ho tam ukryl, ale není jasné. "To už asi nikdy nezjistíme," uvedla vedoucí archeologického průzkumu Renata Tišerová. Poklad tam zřejmě ukryl někdo, kdo se obával nástrah třicetileté války, nebo některý z nekatolíků při nuceném odchodu z Čech po prohrané válce.

Ve své době muselo jít podle Tišerové o velký majetek. "Jsou to investiční peníze. Není to něco, s čím by někdo chodil na trh. Za to se kupovaly nemovitosti nebo větší množství dobytka," uvedla. Původně byl poklad uložený v keramické nádobě, z ní se dochovaly jen fragmenty. Nalézt se podařilo 36 zlatých dukátů a dvoudukátů a šest stříbrných mincí - půltolary a jeden čtvrtolar. Jakou cenu mají nalezené mince dnes, nechtěla odhadovat.

Nejstarší datovanou mincí z pokladu je uherský dukát Ferdinanda I. z roku 1528 a nejmladší mince pocházejí z roku 1642. Jde o dukáty Ferdinanda III. Naprostá většina minci z pokladu byla vyražena mimo české území, to ale v té době nebylo neobvyklé. Nejvzdálenějším "importem" je dvoudukát vyražený ve španělské Seville, hodně mincí je z Nizozemí a jsou tam i exempláře ze Saska, Uher či Sedmihradska.

V nové expozici jsou i další pozoruhodné nálezy ze dna rybníku, třeba revolver z konce 19. století, náboje, úlomky keramiky či dřevěné artefakty z mlýnského náhonu. Mlýn byl pod zámkem od středověku, funkční byl zhruba 500 let až do roku 1915.