Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zastřelení Roma na sídlišti v Chomutově? Soud snížil trest, nešlo prý o vraždu s rozmyslem

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Praha - Vrchní soud v Praze snížil trest Petru Bendovi, který na sídlišti v Chomutově zastřelil romského řidiče dodávky. Muž si měl původně odsedět 12,5 roku, nyní dostal sedm let. Benda se hájil tím, že jednal v nutné sebeobraně. Justice nedospěla k závěru, že by měl čin rasový podtext.

"Šlo prostě o zbrklé, zkratkovité jednání, o špatně vyřešenou situaci," vysvětlil dnes předseda odvolacího senátu Martin Zelenka, proč vrchní soud vyhodnotil čin na rozdíl od ústeckého krajského soudu jako prostou vraždu, nikoliv vraždu spáchanou s rozmyslem.

Bendovi tak hrozilo deset až 18 let. Vrchní soud mu uložil trest pod zákonnou sazbou, protože zohlednil jednak Bendovu bezúhonnost, jednak "jisté spoluzavinění ze strany poškozeného".

Incident se stal loni 27. května kolem 3:00 v noci v Jirkovské ulici u bloku panelových domů. Bendu předtím informovala jeho matka o tom, že venku někdo najíždí do aut a pravděpodobně i do lidí. Muž při pohledu z okna spatřil jedoucí stříbrnou dodávku. Poté si nabil legálně drženou zbraň a seběhl před dům, kde bez varování vystřílel celý zásobník na kabinu řidiče.

Roma za volantem Benda několikrát zasáhl, mimo jiné do hrudníku a zad. Řidič na následky těžkých zranění zemřel, střelec na místě počkal na policii. Zatímco Benda byl střízlivý, oběť byla pod vlivem alkoholu a marihuany. Svědci později potvrdili, že zabitý řidič předtím srazil družku svého strýce a naboural několik aut. Dodávka nicméně v době střelby jela jen rychlostí chůze a nikoho neohrožovala.

Témata:  střelba soudy romové

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy