Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sexuolog Petr Weiss dostal za nehodu znovu podmínku, žalobce se hned odvolal

Petr Weiss
Petr Weiss
Foto: Reprofoto YouTube

Pelhřimov - Sexuolog Petr Weiss opět dostal za nehodu podmínku a zákaz řízení. Pelhřimovský soud případ projednával poté, co ho vrátil odvolací soud v Táboře. Nad rámec původního rozhodnutí přiznal náhradu škody a 200.000 korun za nemajetkovou újmu manželce a matce obětí nehody.

Nehoda se stala 16. září 2016 na Pelhřimovsku. Weiss jel ve voze Jaguar od Rynárce po silnici třetí třídy směrem k obci Houserovka. Při projíždění zatáčkou nezvládl řízení a pravými koly se dostal vpravo mimo silnici. Pak přejel do protisměru, kde se čelně střetl s protijedoucím osobním autem Ford Focus. 55letý řidič zemřel na místě, jeho 25letá dcera cestující na zadním sedadle, která nebyla připoutaná, podlehla těžkému zranění o dva dny později v nemocnici. Těžce zraněna byla i 49letá řidičova manželka na předním sedadle.

Obžaloba vinila Weisse ze způsobení smrti a těžké újmy na zdraví z nedbalosti, hrozilo mu až šestileté vězení.

Loni v říjnu uložil soud Weissovi podmíněný trest dva roky a šest měsíců s odkladem na tři roky a dvouletý zákaz řízení. S náhradou škody odkázal soudce Jiří Zach pozůstalé k občanskoprávnímu řízení. Odvolací soud v Táboře v březnu původní verdikt zrušil a nařídil nové projednání věci včetně projednání náhrady škody a nemajetkové újmy.

Zach dnes výtkám odvolacího soudu částečně vyhověl. Několika pozůstalým přiznal majetkovou škodu v řádu desetitisíců korun. Peníze mají mimo jiné pokrýt náklady, které měli pozůstalí s pohřby svých blízkých a které odmítla uhradit pojišťovna. Jak u soudu zaznělo, pojišťovna vyplatila pozůstalým jen polovinu nákladů na pohřeb. Zdůvodnila to tím, že jedna z obětí neměla zapnutý bezpečnostní pás.

Manželce oběti přiznal soud navíc nemajetkovou újmu 200.000 korun. Od pojišťovny žena za smrt svých blízkých obdržela 1,3 milionu korun. 

Státní zástupce se proti rozsudku na místě odvolal. Weissovi obhájci si ponechali lhůtu na odvolání stejně jako zmocněnkyně poškozených.

Témata:  soudy Petr Weiss

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy