reklama

Bilanci letos zhoršil zejména srpen s 66 mrtvými. V červenci zemřelo na českých silnicích 55 lidí.

Nejtragičtějším dnem prázdnin byl 11. srpen, kdy podle předběžných údajů zemřelo sedm lidí. Patřila mezi ně například dvojice motorkářů, kteří se čelně střetli u Hluboké nad Vltavou.

O týden později, v sobotu 18. srpna, zemřelo při nehodách šest lidí. Čtyři z nich připravila o život kolize dodávky a osobního auta u Vodňan na Strakonicku.

Právě na jihu Čech se o prázdninách umíralo při dopravních nehodách nejvíc. Za červenec a srpen zahynulo v Jihočeském kraji celkem 19 lidí. Shodně po 15 mrtvých přisuzují předběžné statistiky krajům Středočeskému a Jihomoravskému. Naopak nejméně lidí, pouze dva, zahynulo při letních nehodách v Královéhradeckém kraji.

Meziročně stoupl o letošních prázdninách počet mrtvých ve většině krajů. Pokles zaznamenali policisté pouze v krajích Plzeňském, Ústeckém a Jihomoravském. Na severu Čech zemřeli podle předběžných údajů čtyři lidé, zatímco loni bylo mrtvých o pět víc. V Jihomoravském kraji klesl počet usmrcených o dva na 15.

V Plzeňském kraji bylo letos v létě obětí dopravních kolizí šest, tedy polovina loňského počtu. "Dohled nad provozem byl zajišťovaný standardně, jak se to dělá vždy přes prázdniny. Letos jsme měli štěstí, že nehody neměly takové následky jako v loňském roce," řekl ČTK vedoucí krajské dopravní policie Vladimír Toman.

Naopak výrazný nárůst zaznamenal Olomoucký kraj. V červenci a srpnu na tamějších silnicích zemřelo 12 lidí, zatímco loni tři. Statistiku dramaticky zhoršila tragická nehoda ze 16. července, kdy se mezi Olomoucí a Šternberkem střetlo osobní auto s nákladním. Na místě zemřeli prarodiče a jedno ze tří dětí, které v autě vezli. Druhé dítě následně podlehlo těžkým zraněním v nemocnici. Nehodu tak přežilo pouze třetí dítě, které utrpělo lehká poranění.

Více nehod s tragickými následky zaznamenali letos policisté také například na Vysočině. Tam předběžně evidují deset mrtvých, zatímco loni jich bylo šest. Jedna z nejtragičtějších prázdninových nehod v kraji se stala 5. srpna poblíž Chotěboře na Havlíčkobrodsku. Auto nejprve narazilo do stromu a pak začalo hořet. Při nehodě zemřeli dva lidé.