Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Duka kvůli kontroverzní hře žaluje i Národní divadlo Brno

Dominik Duka, kardinál a pražský arcibiskup
Dominik Duka, kardinál a pražský arcibiskup
Foto: Česká televize

Brno - Žaloba kardinála Dominika Duky kvůli kontroverzním hrám na brněnském festivalu nově míří nejen na Centrum experimentálního divadla (CED), ale i na Národní divadlo Brno. Duka ji podal po uvedení her režiséra Olivera Frljiče na přehlídce Divadelní svět. Novinářům to dnes oznámil ředitel CED Miroslav Oščatka. Původně žaloba směřovala jen na CED, které však pouze poskytlo hrám prostor. Přehlídku jinak pořádalo Národní divadlo Brno.

Oščatka chce další kroky koordinovat s ředitelem Národního divadla Brno Martinem Glaserem. "Sejdeme se, sladíme postup," uvedl ředitel CED.

Inscenace režiséra Olivera Frljiče Prokletí a Naše násilí a vaše násilí vyvolaly v květnu vlnu negativních reakcí. Některým lidem vadila údajná obscénnost her a způsob zobrazování křesťanských symbolů, například zpodobnění Krista znásilňujícího muslimku. Příznivci hnutí Slušní lidé vstupem na jeviště na několik desítek minut zastavili hru Naše násilí a vaše násilí.

Podle Duky se obě hry hrubě dotkly jeho práv zaručených Listinou základních práv a svobod. "Rozhodl jsem se podat žalobu jako fyzická osoba. Jsem sice i statutární orgán České biskupské konference a reprezentuji katolickou církev navenek v ČR, ale předně miluji Krista jako člověk. Postup divadla silně zasáhl do mého vyznání, a proto se obracím na soud, aby rozhodl, co je ještě umění a co již je jen úmyslné poškozování jiné osoby a mých práv," sdělil kardinál v červenci Lidovým novinám.

Žalobu bude řešit Městský soud v Brně. Jednání zatím podle veřejných databází nesvolal. Oščatka uvedl, že dosud neměl možnost se s obsahem žaloby seznámit. Už dříve vyjádřil naději, že soud rozhodne ve prospěch centra. Glaser ČTK před časem řekl, že je rád, že kardinál žalobu podal, protože tak může spor projednat nezávislý soud.

Policie brzy po uvedení obou her přijala 19 trestních oznámení směřujících hlavně na Národní divadlo Brno a jeho ředitele. Vyšetřovatelé všechny podněty odložili, trestný čin nezjistili. Policie se zabývala také protestem Slušných lidí, který předala do přestupkového řízení.

Témata:  Dominik Duka Národní divadlo Brno festival Divadelní svět Brno

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy