Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hasiči v Plzni vyprošťují vrak zříceného vrtulníku. Při neštěstí zemřel Čech a tři cizinci

Hasiči, ilustrační fotografie
Hasiči, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Plzeň - Hasiči v Plzni se připravují na vyzvednutí vraku vrtulníku, který spadl ve středu odpoledne na prázdnou halu v průmyslové zóně Borská pole na západním okraji Plzně. Ve stroji zahynula žena a tři muži - Čech a tři cizinci. Hasiči se pokusí vrak vrtulníku, který zůstal částečně zachycený o konstrukci střechy a částečně propadl dovnitř haly, vyprostit a vyvézt z haly vraty, řekl dnes ČTK mluvčí hasičů Petr Poncar.

Příčiny a veškeré okolnosti nehody nadále zjišťuje policie, žádné nové informace zatím neposkytla. Podle neoficiálních informací zahynul ve stroji Robinson R44 Raven majitel plzeňské firmy Workpress Aviation. Jde o jedno z nejtragičtějších leteckých neštěstí od vzniku České republiky, se čtyřmi oběťmi byla další dvě, a to v letech 1997 a 1998. Nejtragičtější dosud byla nehoda vrtulníku, při níž zahynulo v roce 2004 při cvičení u Náměšti nad Oslavou šest britských vojáků.

Trosky vrtulníku, který se ve středu zřítil v Plzni, je částečně v konstrukci, jeho zadní část propadla a opřela se o zem v hale. "Připravujeme nejdříve pažení na zajištění stability budovy. Pak budeme odřezávat trámy v konstrukci střechy, aby bylo možné vrak vyzvednout a nedošlo k jeho poškození, aby ho mohli dál zkoumat odborníci na zjišťování příčin leteckých nehod," popsal vyprošťovací akci Poncar.

Hasiči doufají, že se jim podaří stroj vyprostit a dostat ven vnitřkem haly vstupními vraty která jsou dostatečně široká.

Hala, na kterou vrtulník spadl, není velká. Na výšku má podle Poncara kolem pěti metrů. V době pádu vrtulníku v ní nebyli žádní lidé ani pracovní technologie.

Témata:  Plzeň vrtulníky letecké nehody

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy